Lemondott a főpolgármesteri indulásról Horváth Csaba - tudta meg az M1 híradója. Értesüléseik szerint hat nappal a választások után, az MSZP választmányi ülésén, zárt ajtók mögött döntött arról a párt, hogy nem indítja ősszel az izraeli kitűzős balféket. Ő azonban még most is azt mondja: egyhangúlag őt támogatja a szocialista párt.
Ma is őt támogatja az MSZP - erről beszélt Horváth, és leszögezte: arra törekszik, hogy más pártok is őt támogassák. A Híradó viszont úgy tudja, Horváth hat nappal a választások után az MSZP választmányi ülésén felajánlotta, hogy visszalép az őszi indulástól, ha ő lenne az akadálya annak, hogy közös jelöltet indítson a baloldal. Információik szerint a párt választmánya zárt ajtók mögött akkor elfogadta Horváth Csaba visszalépését, és döntöttek arról, hogy nem őt indítják.
Horváth Csaba ennek ellenére úgy fogalmazott: ő az MSZP jelöltje. Többször is kitért a válasz elől, amikor azt kérdezték tőle az újságírók: hajlandó-e visszalépni.
A Híradó értesüléseit, amely szerint Horváth Csaba az MSZP-ben zárt ajtók mögött már lemondott az indulásról, megerősíti, hogy az Index azt írta: „felajánlanák Budapestet az LMP-nek a szocialisták”. A portál szerint az MSZP jól megkavarja a viszonyokat a baloldalon azzal, ha „alkalmi szövetséget ajánl az LMP-nek”. A lap a konstrukció részleteiről is beszámolt, ezek szerint a baloldali pártok külön fővárosi listát állítanának, de mindannyian „beállnának az LMP főpolgármester-jelöltje mögé”.
Schiffer András azonban kabarénak nevezte az alkalmi szövetségkötés ötletét. Az LMP társelnöke ugyanakkor elismerte: zajlanak informális beszélgetések, és a szocialisták folyamatosan üzengetnek nekik, hogy alkalmi szövetségre lépnének velük.
A Híradó úgy tudja: az MSZP-ben a választások óta egyre többen beszélnek arról, hogy új szövetségeseket kellene találniuk. A Bajnai Gordonnal kötött szövetség nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Gyurcsány Ferencet pedig sokan kezelhetetlennek tartják az MSZP-ben. A szocialisták ezért konszolidáltabb megoldást szeretnének, ezért fognának össze az LMP-vel.
Schiffer András a választások éjszakáján a baloldali összefogás pártjai közül csak az MSZP-nek gratulált, és kiemelte Mesterházy Attilát. Azt mondta: a szocialistákkal készek együttműködni.
(Híradó nyomán)