Mind a húsz egyéni választókerületben indít jelöltet a Jobbik, egyharmaduk nem tagja a pártnak. A polgármesteri tisztségért Botka László és Kothencz János kihívója a Jobbik szegedi elnöke, Tóth Péter lesz.
„Egy város, egy program, egy csapat” – ismertette Tóth Péter polgármesterjelölt a Jobbik választási üzenetét. Szegeden a legfontosabbnak feladatnak a munkahelyteremtést nevezte, méghozzá a mezőgazdasági termelésre épülő feldolgozóipart. „Vállaljuk, hogy legalább 5000 munkahelyet kívánunk ezáltal teremteni. A legakutabb kérdés városunk esetében a konzervipar újbóli megteremtése. Úgy gondolom, hogy a Dél-Alföldön, mezőgazdasági területen erre szükséges ipart telepíteni” – szögezte le Tóth. Úgy értékelte, a kis- és középvállalkozók helyzetbe hozása, támogatása csak a szavak szintjén jelenik meg a városon belül és az országos politikában egyaránt, amin szintén változtatnának. Szólt az innováció fontosságáról, s szerinte érdemes lenne, ha az ősszel felálló új közgyűlés iparfejlesztési bizottságot hozna létre. A Szegedre 2020-ig érkező 32 milliárd forintnyi uniós forrás leendő felhasználása kapcsán kijelentette: a Jobbik egy vonalat húz, és minden olyan pályázatot kritikával fognak illetni, melyeknél a pénzek a politikai korrupció révén eltűnnek.
Zoom
Tóth Péter (jobbra) lesz Botka kihívója
Tóth Péter jobbikos polgármesterjelölt a harmadik híd megépítésének fontosságát is hangsúlyozta, továbbá a tömegközlekedés fejlesztését és a légi közlekedés területén lévő lemaradás lefaragását is. A politikus szerint kevés szó esik a járdák rossz állapotáról, melyek rendbetételére szintén nagyobb hangsúlyt fektetne a párt, már mind a húsz jelöltjüket felkérték arra, hogy saját választókerületükben mérjék fel a járdák helyzetét.
Új bérlakás-építési program elindítását is szorgalmazza Tóth, mint sajtótájékoztatóján elmondta, a meglévő bérlakásszám nem elegendő, ráadásul leromlott a házak állapota. A panelprogram kapcsán arról beszélt, hogy nem elég a nyílászárókat kicserélni, illetve a hőszigetelést megoldani, legalább ekkora gond a panelok leromlott műszaki állapota is. A tizenhét emeletes IKV-s toronyház fűtési problémája a mai napig nem oldódott meg, ezen a téren is lépéseket ígért.
Tóth leszögezte, soha, semmi esetre sem köt választási koalíciót a Jobbik, nem fog visszalépni egyetlen induló javára sem, egyforma távolságot kívánnak tartani a jobb- és baloldaltól egyaránt. „Míg az egyik párt fosztogatni és osztogatni, addig a másik osztogatni és fosztogatni akar, ezzel szemben a Jobbik építkezni akar” – jegyezte meg.
Egyetlen hölgy kapott helyet a Jobbik önkormányzati képviselőjelölti listáján, Kis Gyöngyi Virág. A sajtótájékoztatón Rácz Tibor jobbikos önkormányzati képviselő, aki a 13-as körzetben indul a választáson, elmondta, az indulók egyharmada nem tagja a pártnak, míg Tóth azt emelte ki, hogy negyedük mérnök végzettségű. Külön szólt a 16-os körzet jelöltjéről, Schlíz Andrásról, aki kétszeres kick-box világbajnok, ő egyébként hat év után tér haza Londonból.
A Jobbik önkormányzati képviselőjelöltjei körzetenként: Remzső Ferenc, Komjáti Zoltán Gábor, Raics Róbert, Kis Gyöngyi Virág, Tóth Péter, Barta Sándor, Papp Mihály Ferenc, Kovalcsik László, Böjthe Sándor, Zagyvai Áron, Bánfi Csaba, Juhász Ferenc, Rácz Tibor, Balkó-Mácsai Szabolcs, Varga János, Schlíz András, Ótott Ferenc, K. Szabó Sándor, Rácz István és Király József.
A kompenzációs listáját is elkészítette a párt helyi szervezete, de erről a végső döntést az országos elnökség hozza meg, s csak azután ismertetik. Tóth megjegyezte, választási programját is ismertetni fogja, és egy polgármester-jelölti vitát is szívesen vállal, mint mondta, az érvek és programok nyilvános ütköztetésének hagyománya van Szegeden.
Az MSZP és a Fidesz már döntött, az LMP kivár
A pártok közül az MSZP már június 28-án bejelentette, hogy Botka László jelenlegi városvezetőt támogatja a szocialista párt, a Demokratikus Koalíció és az Együtt. A képviselőjelölteket is megnevezték, a húsz szegedi egyéni körzetben tizennégy szocialista jelölt indul, három DK-s és szintén hárman az Együtt színeiben, a képviselőségért indulók fele jelenleg is a közgyűlés tagja.
A Fidesz, a KDNP és a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület Kothencz Jánost támogatja. Ahogy július 3-án sajtótájékoztatón elmondták, a szeged-csanádi egyházmegye munkatársát, az ÁGOTA Alapítvány alapítóját, a pártonkívüli Kothenczet látnák szívesen a polgármesteri székben.
Az LMP-nél meg nem született meg a végső döntés, de ahogy egy június közepén tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a párt Csongrád megyei tagsága Szentistványi Istvánt látná szívesen a lista első helyén. Az is tudható, hogy Szegeden a polgármesterjelölt esetében nemcsak párttag, hanem külsős név is felmerült.
(Szeged Ma)