A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt kezdeményezte az előzetes letartóztatását annak a 14 külföldi állampolgárnak, akik január 15-én este rátámadtak az intézkedő rendőrökre a kiskunhalasi befogadó központban - írta közleményében a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.
Az előzetes letartóztatásokról ma dönt a Kecskeméti Járásbíróság. A nyomozó ügyészség szerint tartani lehet a 14 személy szökésétől, elrejtőzésétől, illetve attól, hogy befolyásolhatják a tanúkat - ezért szükséges az előzetes letartóztatásuk.
A kontinenshódító csürhe akkor támadt rá a rendőrökre, amikor azok közbeavatkoztak egy dulakodásig fajuló vitában - jelentette január 15-én a rendőrség. A jámbor menekültek azon vesztek össze, hogy ki használhatja az internetet. A rendőröket a 20-25 fős tömeg tagjai kövekkel dobálták meg, két rendőr meg is sérült.
(HVG nyomán)
Frissítés: Kitoloncolás helyett előzetes
Hivatalos személy ellen csoportosan elkövetett erőszak bűntette miatt tizennégy külföldi előzetes letartóztatását rendelte el hétfőn a Kecskeméti Járásbíróság - közölte a Kecskeméti Törvényszék.
A bíróság öt iraki, négy afgán, három iráni, egy szíriai és egy algériai állampolgárt helyezett előzetes letartóztatásba. Azért folyik eljárás ellenük, mert péntek este a kiskunhalasi befogadóközpontban a jogszerűen intézkedő rendőrökre támadtak.
A gyanúsítottak közül tízen fellebbeztek a végzés ellen, amelyet azzal indokolt a bíróság, hogy a terhükre rótt bűncselekmény súlyossága miatt tartani kell szökésüktől, elrejtőzésüktől, valamint a nyomozás kezdeti stádiumában tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével a büntetőeljárás sikerét veszélyeztethetnék.
Kiskunhalason, a menekültügyi őrizetesek befogadóközpontjaként működő volt Gábor Áron laktanyában két iraki férfi az internethasználat miatt vitatkozott és dulakodott. A fegyveres őrök és a rendőrök szétválasztották és az elkülönítő helyiségbe kísérték őket. Eközben az egyik gyanúsított ellenállt, és ezt látva huszonöt-harminc őrizetes az elkülönítőnél előbb a kerítést rázta, majd kavicsokkal kezdett dobálózni. Egyikük átdobott egy vasból készült drótkeretet a kerítésen, amellyel eltalált egy rendőrt, akit sisakja és pajzsa védett meg a sérüléstől.
Az őrök és rendőrök többször könnygázt vetettek be az agresszív csoport ellen, két szociális munkást is kimenekítettek a veszélyeztetett területről. A csaknem fél órán át tartó rendbontás a rendőri erősítés érkezésének látványára ért véget.
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kiskunhalasi "menekült"táborban kirobbant verekedés után száznyolcvan rendőr kivezénylésével tudták helyreállítani a rendet.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: