Az Iszlám Állam által közzétett videón az a két muszlim férfi látható, akik kedden késsel felfegyverkezve megtámadták egy észak-franciaországi kisváros templomát, ahol túszokat ejtettek, egyik foglyukat – egy 84 éves papot – pedig megölték. A felvételen az elkövetők a támadást megelőzően hűséget fogadnak az Iszlám Államnak.

A videót az Iszlám Államhoz köthető Amaq hírügynökség hozta nyilvánosságra. A filmen a férfiak arabul beszélnek, és megemlítik többek között az IÁ vezetőjének, Abu Bakr al-Baghdadinak a nevét is. Egyikük kezében egy papír is látható, rajta pedig az Iszlám Állam zászlaja.
Az egyik támadó a 19 éves Adel Kermiche, aki már kétszer is megpróbált Szíriába utazni az elmúlt években, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz, a liberális állam azonban bénultan várta, hogy a tragédia megtörténjen, lásd: Mindenki tudta, hogy a templomi gyilkos időzített bomba, anyja is szólt a rendőrségnek, de nem léptek.
Kiderült, ki volt a második papgyilkos
Azonosították a francia ügyészek a normandiai templomi támadás másik elkövetőjét. Eddig csak Adel Kermichéről tudtak, akinek személyazonosságát a templomnál talált egyik holttesten végzett DNS-vizsgálattal is megerősítették. Mint kiderült, a második "fiú" is nagyon fiatal volt, ő is a 19. évében járt.
Rendőrségi adatokból kiderült, hogy Abdel Malik Petitjeant a papgyilkosság előtt már egy héttel kereste a rendőrség, egy jó ideje rajta volt azon a listán, melyen a radikalizálódott "franciákat" (!) próbálták összegyűjteni a francia hatóságok – írja a BBC.
A biztonsági szolgálat olyan információ birtokába jutott egy meg nem nevezett külföldi hírszerzési forrásból még pénteken, miszerint a következő napokban támadásra készül egy bizonyos személy, akinek felkutatására a francia rendőrség egy fénykép alapján indított hajtóvadászatot.
Tettestársa, a támadás után nagyon gyorsan beazonosított Adel Kermiche is felfüggesztett börtönbüntetés után, elektronikus nyomkövetővel ellátva közlekedhetett hétköznap napi 4 órán keresztül, de neki is sikerült kijátszania a liberális rendszert.
A támadók a Daesh szót, vagyis az Iszlám Állam korábbi nevének betűszavát kiáltották, amikor beléptek a templomba, ahol a katolikus pap éppen a reggeli misét celebrálta.
(BBC - Híradó nyomán)