A bevándorlók 72 százaléka fiatal férfi. Ők egy idegen kultúrába kerülve, munka nélkül és lekötetlen energiákkal frusztráltak lesznek, s ez agresszióhoz vezet – jelentette ki Tamási Erzsébet kriminológus a Kossuth Rádióban.
Fiatal férfiak, akik nem robbanó övet vagy mellényt viselnek, hanem késsel, baltával, vagy éppen újraélesített színházi pisztollyal gyilkolnak. Honnan ered az a rengeteg agresszió, amit az Iszlám Állam ideológiájának szikrája belobbant? Milyen stresszre, milyen frusztrációra épít a gyűlölet?
Társadalomtudósok szerint a válasz nem bonyolult, kiindulópontként elég, ha a nemek közötti arány felborul egy közösségben, és túlsúlyba kerülnek a fiatal férfiak, ahogy ez megtörtént az arab világban, vagy ahogy megindult a folyamat Svédországban, Németországban és Franciaországban.
Zoom
Kontinenshódítók Horgosnál (MTI Fotó: Molnár Edvárd)
Európában Svédország az egyetlen olyan ország, ahol a férfiak száma megelőzi a nőkét, ráadásul a 15-25 év közötti férfiak száma 108 a 100-hoz, ami rendkívül magas. Ez nem a születés, hanem a bevándorlás miatt van – magyarázta Tamási Erzsébet a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
A bevándorlók 72 százaléka fiatal férfi, 13 százaléka nő, és 15 százaléka gyerek, főleg kamaszok. Ahol több a fiatal férfi, ráadásul nincsenek lekötve, az energiáik valahol helyet keresnek maguknak. Ezzel együtt bekerülnek egy idegen kultúrába, ahol nem ismerik a nyelvet, a szokásokat, és ettől frusztráltak lesznek. Olyan környezetből érkeznek, amelyben az agresszió napi természetességgel működik, viszont nagyon szigorú a rend. Ennek a következménye, amit most elszórtan látunk, és ez nem fog megállni – véli Tamási Erzsébet.
Tamási Erzsébet kijelentette: olyan magas nemierőszak-arány, mint amilyen Svédországban van, sehol máshol nincs a világon, és nincs a földön még egy ország, ahol ezt így elhallgatnák – mégpedig képmutatásból.
A kriminológus beszélt arról is, hogy ahol nem ez a demográfiai arány, ott is előfordul az erőszak. Ennek több oka van. Az egyik problémának a munkanélküliséget nevezte: a férfiidentitás alapja ugyanis az aktív tevékenység: munka és pénzkeresés.
A másik a házasság és apaság – ennek hiánya pedig frusztrációt okoz. További problémát okoz a kimaradás a közösségből, márpedig ha egy közösség nem szab határokat, nem határozza meg, hogy milyen identitást fogad el, és tart normálisnak. Ezek miatt keresnek társakat. A férfi ugyanis „bandában” létezik, hasonszőrűekre, csoportra van szüksége.
Mindezek következménye egyrészt az agresszió, másrészt a depresszió, s ez nem csak a bevándorlókra jellemző, hanem bárkire, aki ezekkel a problémákkal küzd – hangsúlyozta Tamási Erzsébet.
Az ember az ismeretlenre, a meg nem értett információra, arra, amitől fél, kétféleképpen reagál: védekezik vagy támad, s minél szorultabb helyzetben van, annál inkább előjönnek a primitív reflexek.
(Kossuth Rádió)