Feltűnően hasonlít a Magyar Szolidaritás Mozgalom emblémája a lengyel Solidarnosc, azaz Szolidaritás Független Szakszervezete logójához. A Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft. szerint az eset perelhető lenne. A Szolidaritás szerint viszont rendben van a dolog.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom emblémája, mint logóhasználat, támadható – véli a szerzoijog.com oldalt is működtető Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft. A védjegy – ha a bíróság úgy ítéli meg – töröltethető, és használói ellen jogi bitorlási pert lehet indítani – állítják. Szerzői alkotás részben vagy egészben történő eltulajdonítása, bitorlása nem más, mint plágium – olvasható a fent idézett honlapon. Plágium esetén a szerző öt éven belül polgári pert kezdeményezhet.

A védjegy és a plágium ellen jogilag két személy léphetne fel: a lengyel Szolidaritás, valamint az a személy, aki tervezte az eredeti, lengyel logót (Jerzy Janiszewski grafikusról van szó). A művész védjegytörlést, valamint szerzői jogi pert is indíthatna, ha akarna, de Jerzy Janiszewskinek senki sem szólt a plágiumgyanúról.
A lengyelek a Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda megkeresésére azt írták: a Magyar Szolidaritás Mozgalom nem kért tőlük semmilyen engedélyt arra, hogy használhassa a logót, pereskedni viszont nem akarnak emiatt. A jogvédők szerint az erkölcsi plagizálás ebben az esetben is fennáll.
A Magyar Szolidaritás Mozgalom azt mondta: felvették korábban a kapcsolatot a lengyelekkel. Bódi-Nagy Beáta sajtófőnök közölte: megkapták az értesítést a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától a logó bejegyzéséről. A hivatal honlapjának online keresője szerint viszont még „folyamatban van" az egyébként 2011. október 20-án indított, M1103374 szám alatt futó védjegybejelentés. Bódi-Nagy Beáta azt is hangsúlyozta: nem egyforma a két védjegy, "különbözik például a betűtípus".
A Magyar Szolidaritás Mozgalom Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének korábbi vezetője és Árok Kornél volt tűzoltó-szakszervezeti vezető által vált híressé. (Utóbb Árok Kornélt leváltották társelnöki tisztségéből egy korábban alakult párban betöltött tagsága miatt.) Ők szervezték 2011 júniusában a „bohócforradalomként" elhíresült demonstrációt Budapesten. (A rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának megszüntetése ellen tiltakoztak, és szimbolikusan visszavonták a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatokat.)
(Heti Válasz Online nyomán)