„Azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással” – ez a helytálló mondat szerepel angolul Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, jelenlegi norvégiai és izlandi nagykövet egyetemi jegyzetében, amiből Jeszenszky a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít.
Zoom
A Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán jelent meg a hír. Eszerint „a tananyag bizonyos bekezdései megegyeznek a Wikipédia szócikkeinek egyes bejegyzéseivel, illetve a Külügyminisztérium egy 2004-es kiadványának fejezeteivel”.
Jeszenszky a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének magántanára a tavaszi félévben „Post-Communist Europe and Its National/Ethnic Problems" címmel tartott órát főleg külföldi diákoknak, ehhez az órához kapcsolódott a jegyzete.
Három egyetemi professzor levelet írt Jeszenszky Gézának, amiben felszólították arra, hogy kérjen bocsánatot. Egy élénk fantáziával megáldott "jogvédő" szerint ha egy cigány diáknak ebből az anyagból vizsgán kell számot adnia (sic!), és emiatt megalázva érzi magát, akkor az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény értelmében zaklatás miatt indíthat pert.
Jeszenszky Géza – akinek a gimnáziumban Antall József volt az osztályfőnöke – ott volt az 1987-es első lakiteleki találkozón, majd 1988 szeptemberében a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja lett. 1990 és 1994 között, az Antall- és a Boross-kormányban is Magyarország külügyminisztere volt, de ekkor is tanított a Budapesti Corvinus Egyetemen. Szerepe volt a Varsói Szerződés felszámolásában, és 1994-ben ő nyújtotta be Magyarország felvételi kérelmét az Európai Uniónak.
1995-1998 között a Magyar Atlanti Tanács elnöke volt, így erőteljesen kivette a részét a NATO-csatlakozásról tartott népszavazási kampányból. 1996-ban kilépett az MDF-ből, és alapító tagja volt a Magyar Demokrata Néppártnak. 1998 és 2002 között az Orbán-kormány washingtoni nagykövete volt. 2010-ben megkapta a Lánchíd-díjat. Tavaly júliusban kinevezték Magyarország norvégiai és izlandi nagykövetévé.
(Index nyomán)