Nézem, ahogy a közszolgálati televízió már egy jó ideje a Trianon előtti Magyarországra kiterjedően jósolja meg a másnapi időjárást. Arra gondolok, vajon hogy esne, ha a szlovákok, a horvátok, vagy a románok úgy beszélnének állami televíziójukban a mai Magyarország egyes részeiről, mintha azok hozzájuk tartoznának. Rosszul. Rosszul esne. Azon kapom magam, abban reménykedem, hogy talán nem veszik észre, ahogy "Felvidék"-ezünk, meg "Délvidék"-ezünk.
Mert mi is lenne, ha észrevennék? Biztos ők is elkezdenék ezt csinálni. Aztán az országaink között nőne a feszültség, jegyzékeket váltanánk. Nemzetközi bonyodalom fejlődne, de egyik fél sem engedne a dölyfből. Aztán jönne a lövöldözés, a terrorizmus, végül a nemzetközi békefenntartók. Senki ne áltassa magát, ehhez csak annyi kell, hogy a szomszéd országok egyszer csak mellre szívják a piszkálódásunkat.
Szelíden kérdem, muszáj ezt? Amilyen megbízhatatlanok az előrejelzések, éppen elég blama lenne az ország jelenlegi határain belül maradni a tévedésekkel.
A magyar nacionalizmus vélt démonától űzve ismét megszólalt – fentebb idézett blogjában – egy liberális jóember, ezúttal Bornai Tibor, a néhai KFT-együttes egykori billentyűs-énekese. Blogbejegyzése önmagáért beszél, különösebb történelmi háttérkommentárt nem igényel. Azt azonban megjegyezzük, hogy ha a szerző már bizonyos neologizmusokat használ a szövegében, azokat illő lenne a magyar helyesírás szabályai szerint leírnia, imígyen: felvidékezünk, délvidékezünk…
Talán a volt zenész – bár maga sem tudja – egyfajta megbízást teljesít, miként hajdan énekelt erről a Bábu vagy című slágerében, amelynek refrénje így hangzott:
Bábu vagy, nem te lépsz,
valaki irányít.
Jól vigyázz, mi lesz majd,
ha megun és leállít?
No de a marionettfigura cérnáinak elvagdosása, s az ezt követő szituáció elemzése legyen Bornai egyéni gondja, búja-baja, van itt azonban egy sokkalta súlyosabb körülmény is. S bennünket jelen írásunkban ez foglalkoztat leginkább. Született annak idején valamikor a ’80-as években egy Afrika című száma is a zenekarnak. Nos, őszintén csodálkozunk, hogy ez a legbőszebb szélsőjobboldali zenekarok uszító és gyűlöletkeltő szövegein is messze túllövő förtelem a mai napig nincsen eltávolítva a világhálóról, illetve a kereskedelmi forgalomban CD-kivitelben is korlátlanul kínálják a gyanútlan vásárlónak. Íme a rasszista, fajgyűlölő és antifeminista szöveg a maga cenzúrázatlan pőre mivoltában, amelyhez mellékeljük a dal videoklipjét is:
Ha meguntam, hogy mindig itt legyek,
Majd utazgatok, mert utazni élvezet,
De szóba se jöhet Skandinávia,
Csak a jó meleg Afrika, ott fülledt az erotika,
Aha-ha
Kibérelek egy jó nagy puputevét,
Bejárom Kenyát és Zimbabwét,
Minden feketének fizetek egy feketét,
Tömény romantika, imádlak Afrika,
Aha-ha
Rerfrén:
Párduc, oroszlán, gorilla, makákó,
bambusznád, majomkenyérfa, kókuszdió,
szavannák, fekete nők,
Ó-ó-ó, Afrika!
A lányokat majd a bozótba csábítom,
Egy négercsókért mindenem odaadom,
Utólag úgyis az egészet letagadom,
Ha kérditek idehaza: Na milyen volt Afrika?
Aha-ha
Nos, a politikai korrektség emlőin nevelkedett törvénytisztelő állampolgárnak első olvasásra még a lélegzete is elakad, szemei kidüllednek, zihál, s percekig hang nem jön ki a szájából. A döbbenet hosszú perceit követően aztán in medias res kezdéssel rögtön a dolgok közepébe csapva sorjáznak kérdéseink. Miféle kirekesztő szóhasználat az, hogy “minden feketének fizetek egy feketét”? S hogyan értelmezzük ezt a rossz emlékeket ébresztő “néger-négercsók” szójátékot és képzettársítást? A derék, szomszédaink érzékenységéért olyannyira aggódó liberális-humanista Bornai ne tudná, hogy ilyen kifejezéseket tilos használnia, s aki ezt megteszi, az örökre kiírja magát a politikailag szalonképes européerek elit klubjából?
No, de nézzük a szövegnek egy másik, mélyebb, filozofikusabb értelmű vonulatát, ez teszi ugyanis igazán félelemkeltővé és a társadalom rendjére kirívóan veszedelmessé Bornai tevékenységét. Rejtett célzásként teljesen nyilvánvalóan ott lappang a versezetben az afrikai színesbőrű – Bornai kedvéért: ez a helyes szóhasználat – nők megvetése, szexuális élvezeti tárgyként történő kezelése, mi több, az egész Afrika című opus eszmei mondanivalója az, hogy hősünk egyfajta szexturistaként megy az egzotikus kontinensre, hogy ott férfivágyát csillapítsa az általa rabszolgának tartott “néger” nők letiprásával. A dalhoz kapcsolódó képsorokon is átüt a buja és fülledt szexualitás és párzási kényszer, akár az állatvilágra, akár az emberi környezetre vonatkozó jeleneteket tekintjük meg.
Végezetül, ha a kedves olvasó kellő figyelmet szentel a videó megtekintésének, a képsorok tartalmazzák a legiszonyatosabb, emberellenes és fajgyűlölő, alig kódolt-burkolt üzenetet. A refrénben szereplő afrikai állatok fele része majom, jelesül a gorilla és makákó. A klipen ráadásul ezek jelennek meg a legtöbbször. Mit akar ezzel a tudomásunkra hozni a mélységesen humánus, mindenféle faji megkülönböztetést elvető, másságkultusz-hívő derék Bornai? Nos, nem kevesebbet, mint hogy az afrikai színes bőrű emberek majmok. S innen már nincs lejjebb. Nem elég,hogy hangulati-tartalmi bevezetésképpen “feketének” és “négereknek” aposztrofálja az afrikai színes bőrű embereket, záró effektként és csattanóként már egyenesen le is majmozza őket. S ez az, ami tűrhetetlen, s minden tisztességes, az emberi jogok iránt mélységesen elkötelezett, európai értékrendű humanista, main-stream ideológus és megmondóember számára tarthatatlan, így ennek az elit klubnak azonnal ki kell vetnie sorai közül Bornait, mi több, örök időkre meg kell átkoznia és szégyenbillogot sütnie rá. S természetesen azonnal milliós tömegdemonstrációt kell szervezniük az MSZP, a DK, a Milla, az Együtt 2014 és minden más haladó politikai erő aktív részvételével. A legtragikusabb fejlemény azonban az lehet az egész históriában, hogy korántsem zárhatjuk ki egy súlyos, nemzetközi bonyodalom eshetőségét, tekintettel arra, hogy megsértve Kenya és Zimbabwe lakosságának érzékenységét, a két állam megtorló válaszlépésre kényszerülhet Magyarország ellen. Bekövetkezhet, hogy az érintett afrikai országok hadat üzennek hazánknak. Hogyan számol el ez esetben lelkiismeretével a szoszéd népek nemzeti érzékenységét olyannyira a szívén viselő Bornai?
Lipusz Zsolt – Kuruc.info
Az említett videoklipek:
Bábu vagy:
Afrika: