Nem lehet könnyű a zsidók élete: rettegniük kell az antiszemitizmus felerősödésétől, a „nácik” előretörésétől, a „muzulmán terroristáktól”, az iráni atombombától, a Hamász rakétáitól, a palesztin népszaporulattól, és immár attól is, hogy világuralmuk alapját képező amerikai zsidóság állítólag előbb-utóbb asszimilálódni fog.
Yuval Cherlow rabbi, a Tzohar elnevezésű rabbinikus szervezet és a Petah Tikva városában található jesiva iskola vezetője nemrég az USA-ban járt, és félelmetes felfedezést tett: rádöbbent ugyanis arra, hogy a zsidók egyre nagyobb számban olvadnak be az amerikai társadalomba. A jesiva weboldalán közzétett írásában a rabbi azon kesereg, hogy „borzalmas” méreteket öltött az asszimiláció, mivel „becslések szerint a judaizmussal valamiképpen kapcsolatban álló diákok 50%-ának csak az egyik szülője zsidó”. „Néhány nagyon komoly tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a new yorkiak 5%-a, akik zsidóként határozzák meg önmagukat, valójában nem zsidók semmiféle törvény szerint (még a reformista meghatározás szerint sem), és nem mentek keresztül semmiféle beavatási folyamaton – még a reformista beavatáson sem –, ennek ellenére mégis zsidónak tartják magukat” – kesereg a rabbi.
A továbbiakban pedig Cherlow rabbi azt vizsgálja, milyen súlyos következményei lesznek Izraelre nézve az amerikai zsidóság fokozatos beolvadásának, és hogy miképpen lehetne a „veszedelmes” folyamatokat megállítani. Az írás megjelenése után azonban heves bírálatok érték a szerzőt, aki egy újabb cikkben volt kénytelen védekezni, többek közt a „reformizmus” vádja ellen is.
A vitáról az Ynet.com. weboldalon beszámoló izraeli újságíró, Bambi Sheleg az egyik „legnagyobb nemzeti tragédiának” nevezi, hogy nem lehetséges megvitatni egyetlen „létkérdést sem anélkül, hogy az embert meg ne vádolnák bizonyos tiltott határok átlépésével”. (Ezt a magyar létkérdések fölött töprengő valamelyik gondolkodó is írhatta volna, igaz, nálunk azokat a bizonyos „tiltott határokat” éppen a zsidók húzták meg.) „A kérdés, amit Cherlow rabbi a cikkében érintett, túlságosan is fontos ahhoz, hogy azokra hagyjuk, akik jelenleg foglalkoznak vele” – írja Bambi Sheleg, amellett érvelve, hogy nem szabad pusztán a judaizmus ortodox vagy éppen reformista irányzatának követőire bízni ennek a minden zsidó számára létfontosságú ügynek a megoldását. Ami annál is nehezebb lesz, mivel állítása szerint a zsidóság létszáma a világon jelenleg a legoptimistább becslések szerint is csupán 13,5 millió, holott 1939. szeptember 1-jén még 17,5 millió zsidó élt a Földgolyón. A csökkenés tehát folyamatos. Mint írja, csupán az ortodox zsidók körében születik sok gyerek, csakhogy az ortodoxok lélekszáma a kétmilliót sem éri el a világon.
Az Ynet.com portálon megjelent cikk nem mutat kiutat, szerzője csupán azt szögezi le, hogy sürgősen cselekedni kell a kultúra, az oktatás terén a zsidó identitás megszilárdítása és a világ zsidóságát – kiváltképpen az amerikai és izraeli zsidókat – összekapcsoló kötelékek megerősítése érdekében. Ha ugyanis a jelenlegi folyamatok nem fordulnak kedvező irányba, akkor annak súlyos következményei lesznek úgy Izrael államra, mint a világ zsidóságának egészére nézve – figyelmezet Yuval Cherlow rabbi aggodalmait osztva Bambi Sheleg izraeli újságíró.
Az utóbbi években számos felmérés, cikk és tanulmány született, melyek arra mutatnak rá, hogy - részben épp az izraeli apartheid rezsimnek a palesztinok elleni tűrhetetlen magatartása miatt - az amerikai zsidóság bizonyos körei egyre inkább elfordulnak Izrael államtól. Az amerikai zsidók asszimilációja is létező jelenség. Márpedig az USA kormányát és kulcsfontosságú intézményeit az amerikai zsidóság nagyhatalmú szervezetei tartják a markukban. Izrael léte pedig elsősorban az Egyesült Államok támogatásától függ.
Perge Ottó - Ynetnews nyomán