A spicli Benkő György meghallgatásával folytatódott a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társainak büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken hétfőn. Tavaly novemberben volt az utolsó tárgyalás, de érdemben több mint fél éve nem haladt előre a büntetőper, miután a bírói tanács egyik laikus ülnöktagjának cseréje következtében már tavaly nyáron, illetve ősszel is csak iratismertetéseket tartottak.
A vád szerint a Magyarok Nyilai számos Molotov-koktélos, illetve fegyveres támadást hajtott végre 2007-2009-ben az akkori szocialista-szabad demokrata kormánypártok székházai, kormánytagok és országgyűlési képviselők otthonai ellen azért, hogy megfélemlítse a parlamenti többséget. Támadás érte többek között a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek, Hiller István szocialista oktatási miniszternek és Kóka János szabad demokrata frakcióvezetőnek az ingatlanát. A vádlottak túlnyomó többsége az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.
A tárgyalás kezdetekor Budaházy György ügyvédje újból indítványozta Benkő György titoktartási kötelezettségének tisztázását. Kenéz Andrea bírónő ismertette, hogy megkereste a Benkő által megjelölt titokgazdát, a Nemzeti Nyomozó Irodát a kérdés tisztázása érdekében. Az NNI arra hivatkozva, hogy az ügyet áttették a Központi Nyomozó Főügyészséghez, továbbította a megkeresést a KNyF-nek. A bírónő nyilatkoztatta a KNyF jelen lévő képviselőjét, Bíró Viktor ügyészt, aki nem tudott válaszolni arra, hogy valóban van-e Benkő Györgynek titoktartási kötelezettsége és indítványozta, hogy a Törvényszék keresse meg újból a Nemzeti Nyomozó Irodát. Ezáltal Benkő továbbra sem köteles lényeges kérdésekre választ adni.
Budaházy azon kérdésre, hogy tudomása szerint be volt-e poloskázva az autója, Benkő először a "nem tudok róla" majd a "nem áll módomban nyilatkozni" választ adta.
Benkő telefonfelvételeivel kapcsolatban kiderült, hogy az adott típusú telefonnak van hangfelvevő funkciója, wav-formátumban menti a fájlokat. Benkő György felvételei azonban mp3-fomátumban vannak. Hivatalos adatok szerint ez a típusú telefon nem tud mp3-ban rögzíteni.
A hatóság átadott egy CD-t a vádlottaknak, ami szerintük az eredeti hangfelvételt tartalmazza. Azonban ezen a CD-n mp3 fomátumban találhatók a fájlok, tehát egyértelmű, hogy manipulálták azokat. A fájlok formátumán kívül azok létrejöttének dátuma sem stimmel. Azok a felvételek, amiket Benkő György átadott a hatóságnak, az adathordozók tanúsága szerint Benkő első rendőrségi tanúvallomásának napján reggel 9:30 és 9:54 közt készültek el, ekkor lettek létrehozva, a vallomástétel megkezdése előtt 41 perccel. Benkő összesen 3 lemezt adott le a rendőrségen és három nap hallgatta ki őt a rendőrség. Mindegyik lemez esetében ugyanez a helyzet, a rajtuk szereplő fájlok készülésének időpontja az aznapi vallomástétel kezdetét megelőző 5-10 perces intervallum.
Budaházy György indítványozta, hogy hangszakértő állapítsa meg, hogyan jöttek létre ezek a hangfelvételek, ugyanis nemcsak a Benkő György által leadott hangfelvételeknél áll fenn ez a probléma, hanem a rendőrségi felvételeknél is (a bizonyos bepoloskázásból származó).
Annak demonstrálására, hogy mennyire könnyű a hangfelvételek manipulálása, Budaházy György lejátszott egy hangfelvételt, amit Benkő tévés szereplései alapján vágtak össze.
Később S. József, harmadrendű vádlott, Benkő György volt edzőtársa tett fel kérdéseket Benkőnek. S. József elfogásakor a házkutatás során lefoglaltak egy gyakológránátot, amit azóta a hatóság vissza is szolgáltatott. Benkő a médiát is végighaknizta azzal, hogy kézigránátot látott a vádlott lakásán, illetve ugyanezt állította nyomozati és bírósági vallomásában is. Azt is elmondta, hogy cirill betűket látott ezen a gránáton. A gyakorlógránátokat egy ráfestett X jellel szokták megjelölni, amit Benkőnek mindenképp látnia kellett ha a cirill betűket látta. Tehát tudnia kellett, hogy egy gyakolrógránátot lát, mégis azt állította, hogy éles gránát volt a harmadrendű vádlott birtokában. Benkő azzal védekezett, hogy ő nem ismerte ezt a jelet, amivel a gyakológránátokat jelölik, azonban ez nehezen hihető egy olyan embertől, aki volt sorköteles katona.
Szikinger István a fegyverek egyenlősége elvének sérülését kifogásolta, ugyanis a bírónő engedte az ügyésznek, hogy Benkő vallomástételének körülményeivel kapcsolatban tegyen fel kérdéseket, míg a védelemnek ezt nem engedi, titoktartási kötelezettségre hivatkozva. Ugyancsak sérül a fegyverek egyenlőségének elve, amikor a Törvényszék megkérdőjelezi, hogy a vádlottak egyes kérdései hogyan kapcsolódnak az ügyhöz, ugyanakkor az ügyészség hasonló kérdéseit engedélyezi.
S. József szembesítette Benkőt néhány médiában tett megjegyzésével. Kenéz Andrea bírónő felhívta a vádlott figyelmét arra, hogy a bíróság az alapján dönt, ami a tárgyalóteremben hangzik el (tehát a médiában mindenki azt mond, amit akar).
Az állítólag Benkő György által készített hangfelvételek meghallgatásával szerdán folytatódik a tárgyalássorozat.
(Szent Korona Rádió - MTI nyomán)