A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Petrás János, a Kárpátia zenekar énekes-basszusgitárosa, aki azonban a díjat nem saját, hanem az egész zenekar, valamint az őket 10 éve támogató rajongótábor elismerésének tudja be. Az alfahir.hu interjúja.
– Nyerges Attila után újabb nemzeti rockzenészként részesültél állami kitüntetésben. Hogyan élted át a jelölést?
– Először annyira meglepődtem, hogy nem is tudtam hová tenni. Összeültünk a zenekarral, megbeszéltük a dolgot, majd úgy döntöttünk, hogy ezt a kitüntetést ugyan személy szerint én veszem át, de az egész zenekarnak, illetve azoknak a mellettünk levőknek szól, akik a Kárpátia értékrendjét követték az elmúlt 10 év alatt.
– Mi szerepelt a díj odaítélésének indoklásában?
– Egészen pontosan a magyar nemzeti motívumokat rockzenével ötvöző zeneszerzői és dalszövegírói munkásság volt az indok. Ám ismét hangsúlyozom: én hiába írok jó szöveget, hiába szerzek jó dallamot, ha nincs az a fogadóközönség, aki egyetért ezzel az értékrenddel. Amikor ezt mondtam Balog Zoltán miniszternek, ő is elismerte.
– Milyen érzés járt át a díjátadón?
– Csütörtökön az ünnepségen ismét találkoztam Bakay Kornél professzor úrral, aki átkarolt, és azt kérdezte: „Te, János, mi lehet ebben az országban, hogy egy Bakayt, egy Petrást kitüntetnek?” Kornél bácsival egyébként régi jó barátság köt össze minket.
Szúrja is a szemét a balliberális médiának! Bakay Kornélt áltudósnak bélyegzik, Szaniszló Ferenc - aki külpolitikai kérdésekben a hivatalos, Izrael-barát irányvonallal szembehelyezkedik - Táncsics-díja miatt pedig szélsőbaloldali újságírók egyenesen zsinórban adják vissza a kitüntetéseket: Németh Péter Népszava-főszerkesztő, Nej György, Bolgár György stb.
– Szaniszló Ferencet nagyon tisztelem, Világ-Panoráma című műsorát minden héten várom és örömmel nézem.
– Titeket is elkezdtek ekézni, szélsőjobboldali rendezvények aláfestőzenéjeként aposztrofálnak.
– Olvastam én is ezeket az írásokat, csak röhögcsélek rajtuk. Örülünk ennek a kitüntetésnek, a rajongók is büszkék lehetnek rá, az ő kedvüket pedig nem ronthatja el semmi!
– Más, de aktuális téma. Ítéletidő tombolt az országban, mi a helyzet ilyenkor a koncertjeitekkel?
– Csütörtökön a kaposvári koncertünk elmaradt, mi a várostól 40 kilométerre akadtunk el. A 15-ére hirdetett hajdúnánási koncertet is lemondtuk, az utakon iszonyatos volt a helyzet, hófúvások miatt képtelenség volt eljutni oda. Végtelenül sajnálom, nagyon rossz érzés, ha egyetlen koncertünk is elmarad. Ilyenkor látszik, hogy milyen kicsi is az ember.
– Viszont jövő hét pénteken, a zárt kapus magyar-román meccs idejében a Puskás Stadionnál rendezett szurkolói összetartáson találkozhatunk Veletek.
– Így van, két-három dallal fellépünk, így igyekszünk mi is buzdítani a magyar válogatottat ezen a sorsdöntő meccsen. Majd azonnal indulunk Szekszárdra koncertezni, március 23-án pedig ugyancsak mindenkit sok szeretettel várunk Budapestre, a Petőfi Csarnokba.