Ki a legsármosabb magyar politikus? Egy bulvárlap szavazásra bocsátotta a kérdést, és húsz jelöltből a jobbikos Vona Gábor nyert. A divatvilág gurui szerint honatyáinknak van hová fejlődniük megjelenés terén.

Százával érkeztek a szavazatok, s végül a Jobbik elnöke, Vona Gábor vitte el a pálmát. Bajnai Gordon ezüstérmét sem fenyegette veszély, míg Orbán Viktor a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Vajon mi lehet a sikerük titka?
Bár ízlések és pofonok különbözőek, a pszichológia szerint léteznek olyan külső je­gyek, amelyek láttán kialakul a szimpátia. – A politikusoktól a szavazók magabiztosságot, jóindulatot, vezetni tudást várnak el, s ezeknek a tulajdonságoknak meg kell jelenniük a külsejükben is – magyarázta Csehák Hajnalka pszichológus.
– Az biztos, hogy nyerő a szabályos arc és a nagy szem. A csecsemők is több bizalommal fordulnak a nagy szemű emberek felé. A vékony száj ellenben ridegséget, kegyetlenséget sugározhat. A politikusok esetében általában a konzervatív hajviseletet díjazzák a hölgyek. Az öltözék is fontos, a sötétkék, a világoskék és a szürke szín megbízhatóságot szimbolizál. Ugyanakkor egy élénk színű nyakkendő, zsebkendő vagy egy kitűző fokozhatja az összhatást – tette hozzá a szakember.
Felesleges kilók
Rozgonyi Lilla stylist szerint bár a politikusok sokat fejlődtek az elmúlt tíz évben az öltözködés terén, mégis nagy a lemaradásuk nyugat-európai kollégáikkal szemben.
– A magyar politikusok esetében általános probléma, hogy nem vigyáznak az alakjukra. Éppen ezért még egy jó fazonú öltöny sem áll jól rajtuk. Másfelől úgy látom, gyakran pocsékul válogatják össze a színeket. Többen előnytelen szakállt és bajuszt viselnek, s a fodrászuk sem találja el a hozzájuk illő hajviseletet. Szerintem a politikusoknak érdemes szakember segítségét igénybe venniük, hiszen a megjelenés akár szavazatok sokaságát is hozhatja. Amíg például Nicolas Sarkozy mindig kifogástalanul fest, addig ilyen magyar politikust nemigen tudnék említeni. Talán Mesterházy Attila és Lázár János megjelenése áll a legközelebb a nyugati honatyákéhoz – összegzett Rozgonyi.
Választókhoz öltözve
Herczeg Zoltán divattervező egyenesen lesújtó véleménnyel van a magyar politikusok megjelenéséről. – A politikus szeret azonosulni azzal, akit megszólít. Márpedig a magyar átlagember szürke, kedvetlen, befelé forduló és gyakran irigy – vélekedett Herczeg.
– Így aztán – szerintem teljesen tudatosan – a magyar politikus unalmasan és slamposan öltözködik. Mellőzi a drága kiegészítőket, például az elegáns órákat, szemüvegeket. Ez nagyon álságos és hamis hozzáállás, de úgy látszik, hogy a választóknak ez kell. A magyar politi­kusok közül számomra Rogán Antal a legtrendibb. Jó öltönyöket visel, megfelelően választja ki a színeket, elhagyta a szemüveget, modern frizurát csináltatott. Olyan, mint egy fiatal, dinamikus vállalatirányító. Mesterházy Attila korábban sokkal karakteresebb volt, de sajnos levágatta hetyke bajuszát és szakállát, valamint felszedett tíz-húsz kilót. Valószínűleg a nyugdíjas választók ízléséhez alkalmazkodott. Bajnai harmonikus megjelenésű, nem túlzó, mégis elegáns. Vágó Gábor fizimiskája pedig hiteles, az általa sugárzott külső egybevág a megfogalmazott mondanivalójával.
Vona Gábor örömmel értesült a szavazás végeredményéről. – Megtisztelő számomra ez az eredmény, mindenkinek köszönöm, aki rám szavazott – mondta a Borsnak a Jobbik elnöke. – Nincs profi tanácsadóm, de természetesen odafigyelek a külsőmre. Órákat nem töltök a tükör előtt, de igyekszem követni a trendeket. A feleségem a divattanácsadóm, ő igen kritikus, én pedig sokat adok a meglátásaira.
Végeredmény:
1. Vona Gábor 18,1%
2. Bajnai Gordon 14%
3. Orbán Viktor 11,7%
4. Gyurcsány Ferenc 10,4%
5. Karácsony Gergely 9,7%
6. Kocsis Máté 6%
7. Mesterházy Attila 5%
8. Pörzse Sándor 4,7%
9. Áder János 3%
10. Lázár János, Deutsch Tamás, Szijjártó Péter 2,3%
11. Vágó Gábor 2%
12. Papcsák Ferenc, Rétvári Bence 1,7%
13. Schiffer András 1,3%
14. Pálffy István, Novák Előd, Szanyi Tibor, Rogán Antal 1%
(Borsonline nyomán)