Budapesten Herzl Központ néven megnyílt a legújabb zsidó kulturális-politikai intézmény - jelenti Benny Teitelbaum, az Izraeli Rádió tudósítója. Budapesten, a hazai zsidók és a cionista világszervezetek által legantiszemitább európai országának tartott Magyarország fővárosában?

Herzl Tivadar
A Budapest, VI. kerület, Paulay Ede utca 1. szám alatti Izraeli Kulturális Intézet épületében vasárnap ünnepélyes keretek között megnyitották a Herzl Központ nevű legújabb cionista zsidó intézményt a magyar fővárosban. Az egész napos eseményen a többi között jelen volt és fölszólalt Anatolij (Natan) Saranszkij, egykori Cion-fogoly, később izraeli miniszter, jelenleg a Zsidó Ügynökség (Szochnut) elnöke, Ávráhám Duvdeváni, a Cionista Világszervezet elnöke, Ilán Mor, Izrael budapesti nagykövete és a magyar kormány képviselői.

Emléktábla a Dohány utcában
A budapesti Herzl Központot a jeruzsálemi Herzl Múzeum mintájára alakították ki, s a szervezők célkitűzése szerint az új intézmény feladata a magyarországi zsidóság és Izrael kapcsolatának szorosabbra fűzése lesz. (Halkan megjegyezzük, hogy az 1860-ban, Pesten született Binjámin Zeév Herzl, alias Herzl Tivadar politikai cionizmusának lényege az Izraelbe vándorlás, az álijjá, s nem pedig a gazda nép heccelése, antiszemitázgatása - J. K.)
Zoom
Budapesten közterület is viseli a nevét
Az előadások keretében Balázs Gábor, a magyar szélsőségesség ismert ostorozója A Tóra államától a Nagy-Izrael eszméjéig címen tartott előadást. Benny Teitelbaum, az Izraeli Rádió tudósítója szerint mostantól a ma megnyílt budapesti Herzl Központon belül működik a Magyarországi Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Bizottsága is.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info