Valamennyi francia parlamenti párt elítélte csütörtökön egy jobboldali polgármester nyilvánosan tett "romaellenes" kijelentését.
Luc Jousse, a dél-franciaországi Roquebrune-sur-Argens polgármestere egy november 12-én titokban készült felvétel szerint - amelyet a Mediapart portál szerda este tett közzé -, azon sajnálkozott, hogy túl korán hívták ki a tűzoltókat a településen található cigánytelepen kiütött tűzhöz. A polgármestert jelölő legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) "a leghatározottabban" elítélte a kijelentést.
"Szeretnék emlékeztetni arra, hogy a romák kilencedik alkalommal csináltak nekem itt tüzet. Kilenc tűzeset, kilenc tűzoltás, amelyből az utolsónál maguk álltak neki. Tudják, mit csinálnak? Elektromos kábeleket lopnak és aztán elégetik, hogy rezet nyerjenek belőlük, és ők maguk raktak tüzet a lakókocsikban. Vicc! Szinte kár, hogy túl korán hívtuk ki a tűzoltókat" - mondta a polgármester a lakossági fórumon készült felvételen, miközben a hallgatóság nevetgél. "A romák egy rémálom" - tette hozzá a 13 ezer lakosú mediterrán kisváros vezetője.
Christian Jacob, az UMP nemzetgyűlési frakcióvezetője szerint a kijelentés "elfogadhatatlan és megdöbbentő", ezért szankciót kell, hogy vonjon maga után. A legnagyobb ellenzéki párt politikai vezetése december 11-i ülésén dönt a megfelelő szankciókról - jelentette be az UMP.
Thierry Mandon, a kormánypárti szocialista frakció szóvivője szerint "be kell fejezni a romák elleni gyűlöletkeltést". Úgy vélte, hogy ami történt, "az már nem egyszerűen mocskos rasszizmus, hanem az emberi élet tagadása".
Florian Philippot, a hajdan nemzeti radikális, ma már cionista és polkorrektkedő Nemzeti Front (FN) alelnöke azt kérte, hogy az UMP "ugyanolyan határozottsággal és gyorsasággal" zárja ki a soraiból a polgármestert, ahogy azt az FN az utóbbi hetekben három rasszista kijelentést tevő jelöltjével megtette a jövő évi önkormányzati választások előtt - derül ki az MTI híréből.
Persze nem gyűlöletkeltésről és más liberálisok által kitalált baromságokról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy amióta a "művelt Nyugat" is találkozott a cigánynak nevezett pestissel, azóta nem bennünket rasszistáznak, hanem egyik ámulatból a másikba esnek, és azon gondolkodnak, mit lehetne kezdeni velük, ami még belefér a "jogállami keretek" közé.
Kanadában például, miután megismerkedtek az eltérő kultúrával, megállapították, hogy "a legrosszabb emberek a világon", és bizony a norvégoknak is meglehet a véleményük a nem hiába születettekről. (A svédeknek már egészen biztosan megvan, ők ugyanis listázásba kezdtek, ami miatt "mélyen megrendült a romák társadalomba vetett bizalma".)
Egyes britek már arra is ráébredtek, hogy "ha a cigányok nem változtatják meg a kultúrájukat, összecsapások fognak kitörni" (mi már most szólunk nekik: nem fognak ezek kíméletlen kényszer nélkül soha változni), de azért polkorrektkednek tovább, pl. nem veszik el tőlük az ellopott lakókocsit, mert sérülnének az "emberi jogaik", ugyanakkor a helyzet egyre fokozódik ott is, a The Daily Mail párizsi fényképekkel mutatta be, mi várható, ha oda is megérkeznek nagyobb számban a "vándorló közösség" tagjai. (Korábban egy angol bíróság szögezte le, hogy a cigány szó diszkriminatív, ezért a "vándorló közösség"-et - wandering community - kell használni rájuk.) Sőt a kormányfő már be is jelentette: szigorítani fogják a bevándorlóknak járó segílyeket - bevallottan a január 1-je után várható romániai és bulgáriai cigányözön miatt.
Az egyik "legtapasztaltabb" ország azért mégis a franciáké a témában. Ők már középkori stílusról beszélt a cigányok esetében, a belügyér ki meri mondani, amit Orbánék nem: a cigányoknak eszük ágában sincs beilleszkedni, és azzal is tisztában van, hogy dolgozni sem akarnak. Ugyanakkor megoldást egyik ország sem tud a kérdésre, mert továbbra is az emberi viselkedésre képes polgárok számára kitalált demokratikus módszerekben gondolkodnak, így a védtelen emberek már ott is a saját kezükbe próbálják venni a közbiztonság fenntartását, a franciáknál például magánmilíciák szerveződnek a hívatlan vendégek ellen - lásd a "szélsőséges" Magyar Gárdát, ugyebár...
A közfelháborodás viszont előbb-utóbb cselekvésre fogja kényszeríteni a döntéshozókat, Angliában például már ilyen címlapokkal jelennek meg újságok:
Zoom
"Kedves cigányok, kérünk, ne használjátok illemhelynek az utcáinkat!"
(Kuruc.info - kép: olvasónktól)
Frissítés: "câbles électriques" - hangfelvételen a cigánybűnözést megelégelő polgármester szavai: