A zsidó telepesek is "Tokaji" címkével látják el a bibliai Hebron környékén készült vörösbort, amelyet a Coca Cola cég egyik izraeli leányvállalata forgalmaz. A héber reklámszöveget olvasva a Tokaji név láttán először azt hittük, hogy a világhírű nedűt Magyarországról importálják, ám továbbolvasva a hirdetést kiderült, hogy azt "Hebronban, az ősatyák városában" készítik szigorú rabbinikus kóserségi felügyelet alatt.

A Tokaji márkanév bitorlásával, ellopásával eddig több országban is próbálkoztak, ám igazán, tartósan csak a tolvajlásban nagy gyakorlattal rendelkező tótoknak sikerült. A franciák kis módosítással "Tokay" néven kívántak bort készíteni, ám később lemondtak a szándékukról. Az olaszok "Tocai" megjelöléssel árulták volna a hegy levét, de 2007-ben ők is elálltak a név használatától. Az Izrael által 1967-ben megszállt ciszjordániai Hebron város, pontosabb a közelében fölépített városi rangú Kirját-Árbá zsidó település lakói minden változtatás nélkül "Tokaji" föliratos vörösbort készítenek. A Hebron környéki jó talajon termesztett szőlőt a szentföldi napsugárzás érleli olyan zamatossá és édessé, amelyhez hasonlót sehol a világon nem találunk. Csakhogy a palesztinok az iszlám tilalma miatt nem készítenek bort az ottani szőlőből, ezt a tevékenységet átengedik a keresztényeknek és a zsidóknak.
A Kirját Árbá-i és a hebroni zsidó telepesek által készített bort a Shaal Rubin nevű káefté forgalmazza. A céget Dávid Rubin 1995-ben alapította, s 2006-ban a Coca Cola cég izraeli leányvállalata lett. A Shaal Rubin cég a "Hebron Borpincéi" termékeinek kizárólagos forgalmazója. Egyik olvasónk által beküldött reklámfényképen héber és angol nyelvű fölirattal, illetve a magyar "Tokaji" márkanévvel ellátott palack látható, mellette vörösborral félig megtöltött pohárral.
Zoom
Amint fentebb már írtuk, először azt hinné az ember, hogy a fényképen látható tokaji bort is az egyébként importálással is foglalkozó Shaal Rubin cég szállította Magyarországról Izraelbe, pontosabban a megszállt területekre. Csakhogy már a fénykép alatti ismertető szöveg címe is egészen másról tanúskodik: "Hebroni bor - Tokaji bor". A magyarországi Tokaj hegyvidék földrajzi leírása és tokaji bor tulajdonságainak ismertetése után ez olvasható: "Ezek a borok Hebron Borpincéiben készülnek a Kirját Árbá-i Lior rabbi, valamint a Belzi haszid vallási irányzat rabbisági bíróságának felügyelete alatt."
Hering József - Kuruc.info