A kozákok gyors, látványos és főleg hatékony beavatkozása után nem sokkal megjelent a rendőrség is, kikérdezték a tanúkat, de sajnos nem tartóztatták le a rendszerint kereszténység-gyalázással szórakozó feministákat, akik ezúttal az olimpia egyik helyszínén akartak "fellépni".
A rendrakók elleni megtorló intézkedés természetesen fel sem merült. Nálunk persze a ribancokat kitüntetnék, az őket megfegyelmezőket pedig nem fél évre csuknák le, mint Kolompárt...
(Kuruc.info)
Frissítés: "majd mi megtanítjuk neked, mi a hazaszeretet!"
Az MTI is beszámol az esetről:
Szerdán is bekerült a nemzetközi híráramba az orosz Pussy Riot: a zenekar figyelemfelkeltő utcai performanszát kozák egyenruhások akadályozták meg, korbáccsal megcsapkodták az együttes több tagját és támogatóját Szocsiban.
A női punkegyüttes kis előadásra készült egy, a téli olimpiát reklámozó falfelület előtt rikító színű ruhába öltözve, arcukra maszksapkát húzva. Amint elővettek egy gitárt, továbbá jelképesen - hangerősítés nélkül - egy mikrofont, és a zenekar szólistája rázendített a Putyin megtanít a hazaszeretetre című Pussy Riot-dalra, legalább tíz kozák biztonsági őr lépett hozzájuk, fejükről lerántották a símaszkokat, kezükből kikapták a gitárt.
A szólista nő annak ellenére folytatta a Putyinos dalt, hogy könnygázspray-t fújtak az arcába, és egy kozák kancsukával rávert egyet, miközben - a dalszöveghez kapcsolódón - azt üvöltözte, "majd mi megtanítjuk neked, mi a hazaszeretet". Az együttes néhány más tagjára is rácsaptak a rövid nyelű korbáccsal. A kozák akció nagyjából három percig tartott, a zenekart elzavarták a helyszínről.
Az esetről videót készített a zenekar egy szövetségese, a felvételt több sajtóorgánum is közzétette honlapján.
A zenekar kedden azért szerepelt a hírekben, mert két legismertebb tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát pár órára őrizetbe vette a rendőrség, amelynek közlése szerint csak kihallgatásra rendelték be őket szállodai lopással kapcsolatban.
Tolokonnyikova szerdán azt mondta, hogy az előző két napon is bevitték őt Aljohinával együtt a rendőrségre, ahol vasárnap hét órát töltöttek, hétfőn meg már tízet.
A Pussy Riot azzal vált világhírűvé, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja 21 hónapon át javító-nevelő táborban raboskodott. Tavaly decemberben szabadultak, miután - büntetésük lejárta előtt három hónappal - közkegyelmet kaptak.