A rovás mindennapi használatának eddig kiaknázatlan területe az aláírás. Használjunk rovásaláírást a hivatalos ügyintézésben is!
A Rovás Alapítvány civil mozgalmat kezdeményezett, hogy a hivatali ügyintézésben, igazolványok, jogosítványok, banki aláírási címpéldányok aláírásmezőibe - aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel - rovással írja alá nevét.
A Rovás Alapítvány nevéhez fűződik az a sikeres kezdeményezés is, amely a mai jogi keretek közé helyezte a rovástábla állításokat. Ezzel robbanásszerűen terjedtek a rovástáblák - immár kilépve a hagyományőrzés szűk keretéből. Ezt a hatást szeretné megismételni az "Írd alá neved rovással!" mozgalom is. Alább a Rovás Infó írása.
Példamutatás
A személyi okmányon való rovásaláírás alkalmazása példaértékű kezdeményezés, többen csatlakoznak. Már elkészült hivatalos okmányokról, illetve tulajdonosaikról készítünk riportsorozatot, bízva abban, hogy még többen kapnak kedvet nemzeti írásunk korszerű használatához. Beszélgetőtársunk Holop István, aki raktárosként dolgozik és él Esztergomban feleségével és kisfiával.

Mióta és hogyan foglalkozol a rovásműveltséggel?
Immár 13 éve keltette fel az érdeklődésemet nemzeti írásunk és azóta - igaz, csak amatőr szinten - foglalkozom vele, igyekszem használni is a mindennapi életben.
Hogy jött az ötlet, hogy személyi okmányt hivatalosan alárójjál?
Mivel magyar vagyok és a magyarok ősi írása a rovás, természetszerűen jött ez az ötlet, hogy megpróbáljam így is használni. Korábban is hallottam, hogy volt ilyen szándéka másoknak is.
Mi volt az okmányiroda reakciója, hogyan zajlott a hivatalos ügymenet?
Először meglepődtek és csodálkoztak a rovásos aláíráson, de mivel minden aláírás egyedi kézjegy - nagyon sokszor a kívülállók számára olvashatatlan formában, ezért nem volt semmi probléma hivatal részéről.
Milyen véleményeket hallottál eddig az akciódról?
Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a munkatársaimtól, barátaimtól. És örömmel vettem a Rovás Infó szerkesztőinek érdeklődését is.
Mit tanácsolsz azoknak, akiknek megtetszett az ötleted?
Bátran vágjanak bele, ne szégyelljék magyarságukat, legyenek büszkék arra hogy saját írással rendelkezünk.
Hogyan látod a rováshasználat jelenét és jövőjét?
Sajnos azt veszem észre, hogy egyes baloldali körök a rovást a jobboldali szélsőségesek jelképeihez sorolja. Pedig a rovás se nem jobbos, se nem balos, hanem ősi magyar érték. Szerencsére egyre több követője van a rovásírásnak, egyre inkább terjed a Kárpát-medencében. Különösen tetszik, hogy egyes településeknél a helységnévtábla is ki van téve rovással.
(Rovás Infó)