A Magyar Magvető szervezésében idén június 8-án ismét sor került a trianoni diktátum elleni tüntetésre Londonban.
A rendezvény délelőtt 11-kor kezdődött a Downing Streeten, a miniszterelnöki rezidencia előtt. A magyar himnusz eléneklése után elsőként Fehér Tamás, a Magyar Magvető elnöke szólt a közel 60 fős társasághoz. Beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar nemzetnek először lélekben kell újra egyesülnie ahhoz, hogy nemzetünk ismét felvirágozzon.
Zoom
Őt követte Tóth Bálint erdélyi HVIM-szóvivő, aki beszédében rámutatott arra, hogy amíg félünk, addig a trianoni diktátum tovább szedi áldozatait. Arra ösztönözött minden magyart szerte a nagyvilágban, hogy bátorsággal és összefogással verjen vissza minden támadást, ami nemzetünket éri. Ha Erdélyben két zászlót betiltanak, mi ötvenet tűzünk ki helyette! - mondta.
Zoom
A Magyar Magvető képviseletében Beszterczei Szilvia angol nyelven szólította meg a járókelőket, felhívva a figyelmet a diktátum igazságtalanságaira.
A felvidéki Demeter György gyermekkori élményeit elevenítette fel, amikor a saját bőrén érezte az igazságtalan békeszerződés csapásait.
A londoni lengyel Patria Fidelis szervezet képviseletében Kay Lancucki szólalt fel. Beszédében rávilágított arra, hogy aki nem ismeri a magyarok történelmét, nem tudja elképzelni a szétszakítottság érzését.
Zoom
Gáspár Imola erdélyi származású színésznő a rendezvény színvonalát egy Wass Albert-idézettel és egy Juhász Gyula verssel emelte. A rendezvény a székely himnusz eléneklésével zárult.
Zoom
A Magyar Magvető szívesen lát minden ébredő, tettrekész angliai magyart a soraiban.