Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes ostorozta az erkölcsök hanyatlását Törökországban, és különösen kifogásolta, hogy a nők a nyilvánosság előtt hangosan nevetnek, vagy bájaikat közszemlére teszik - jelentette kedden a török sajtó.
Arinc szerint az olyan gondok, mint a növekvő kábítószer-fogyasztás - különösen a fiatalok körében - vagy a nők elleni erőszak a morális züllés jelei. A televíziós műsorok szerinte szexfüggést okoznak a fiataloknál. Ellenszerül a Korán olvasását ajánlotta. Az erényesség igen becses dolog - fejtegette. A férfiak legyenek hűek feleségükhöz, a nők pedig nyilvánosan ne nevessenek hangosan, és ne mutogassák bájaikat - mondta.
Bírálta a kormányfő-helyettes azt is, hogy a nők órákon át "lógnak" mobiltelefonjukon, ételrecepteket cserélnek ki, vagy pletykálkodnak. Arinc szerint az ilyen témákat személyes találkozóikra kellene tartogatniuk.
Ekmeleddin Ihsanoglu ellenzéki elnökjelölt visszautasította Arinc kijelentéseit. Semmire sincs inkább szüksége Törökországnak, mint a nők vidám nevetésére - vélte Twitter-bejegyzésében. Banu Güven televíziós újságíró pedig arra szólította fel a nőket, hogy hetente tartsanak "nevetés-tüntetéseket".
Ihsanoglu az elnökválasztás toronymagas esélyesének tartott jelenlegi miniszterelnökkel, Recep Tayyip Erdogannal mérkőzik meg az augusztus 10-i választáson.
(MTI)