„Miniszterelnök úr, mit tud mondani a Wintris nevű cégről?” – az izlandi miniszterelnök interjúja innentől minden másodpercében felejthetetlen. Sigmundur Davíd Gunnlaugsson először ösztönösen bólint a svéd STV újságírójának kérdésére, aztán...:
A kormányfő zavartan kereste a szavakat, amelyek végül a feleségét találták meg: eszerint az asszony eladta a családi cég egy részét egy banknak, amely különböző ügyletek révén végül a Wintrist vette meg. „Nem tudom, hogyan mennek ezek a dolgok” – próbálta lefedni a válaszban tátongó űrt a kormányfő, akiről a kiszivárgott panamai iratok révén kiderült, hogy feleségével együtt egy offshore cégen keresztül több millió dollárt tartottak izlandi államkötvényekben, miközben az országuk bankrendszere éppen a világgazdaság bedöntésében játszott fontos szerepet.
„Minden ott van az adóbevallásban” – védekezett a kormányfő, aki gyorsan fel is állt azzal, hogy nem ad interjút, mivel olyan kérdéseket tesznek fel neki, amelyek részleteit ő nem is ismeri, és egyébként sem erről szólt az interjúkérés.
Az interjúkérés egyébként arról szólt, hogyan kezelte a krízist Izland. Az interjúnak ebben a részében a kormányfő elmondja, hogy az a helyes, ha mindenki felelősségteljesen részt vesz az ország építésében. „Komolyan vesszük Izlandon, ha valaki trükközik” – mondta ekkor még gyanútlanul.
Miután Gunnlaugsson felpattant, nem rohant el azonnal, az ajtóban állva mégis próbált válaszolni a Wintrisszel kapcsolatos kérdésekre, amelyek szerint a cégnek olyan bankokkal szemben is követelése volt, amelyeket az államnak kellett kimentenie az összeomlástól. Tehát izlandiak közpénzéből kellett kifizetni a hitelezőket, köztük az ország kormányfőjének cégét. „Gyanúsnak állítanak be dolgokat, amelyek nem gyanúsak” – mondta, és nem sokkal később kivonult a szobából.
Az interjú után a kormányfő elődje, Joanna Sigurdadottir lemondásra szólította fel Gunnlaugssont. „Az embereknek nem lehet olyan miniszterelnökük, aki hazudik nekik. A miniszterelnök arról tett tanúbizonyságot, hogy nem bízik az izlandi pénzügyi és gazdasági rendszerben, hiszen egy pénzügyi paradicsomba menekítette a pénzét. Úgy tűnik, a miniszterelnök nem tudja, mit jelent az erkölcs” – idézte az MTI Sigurdadottirt.
(MTI - Index)