Többször látták a támadás előtt Omar Mateent abban a buzibárban, ahol ötven embert megölt és ötvenhármat megsebesített vasárnap. A férfi, aki az Egyesült Államok történetének egyik legvéresebb mészárlását követte el, dzsihádistának vallotta magát. Az apja azt mondta, egyszer ideges lett, amikor két férfit csókolózni látott, a bárba járók szerint ő maga is homokos volt. Valószínűleg képtelen volt elfogadni a "másságát" egy olyan országban élve, ahol egyébként szabadon házasodhatnak a hozzá hasonló beteg alakok. A szakpszichológus szerint "az, hogy valaki homofób, nem jelenti azt, hogy ne lehetne homoszexuális". Sőt, "előfordulhat, hogy pont egy meleg támadja a homoszexuálisokat".
Zoom
"Megemlékezés" köcsögmódra San Franciscóban
A támadás után egy homokos "házaspár" a Canadian Pressnek azt mondta, több mint egy tucatszor látták a szórakozóhelyen Omar Mateent. Ty Smith és Chris Callen "drag queen"-ként ("transzvesztita előadóművész") dolgozik, és korábban rendszeresen megfordultak a Pulse nevű szórakozóhelyen.
A gyilkost a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) floridai lakosként azonosította. Az is kiderült róla, hogy afgán bevándorlók fiaként született az Egyesült Államokban. Fotója azonnal bejárta az egész világot. A két táncos úgy emlékezett, szinte sokkot kaptak, amikor meglátták az arcát a tévében. "Ez ugyanaz a fickó" – állapította meg Callen, aki Kristina McLaughlin néven szokott fellépni. "Már három éve járt a bárba" – tette hozzá.
Az egyik névtelenül nyilatkozó osztálytársa is azt mondta a Palm Beach Post újságírójának, hogy Mateen homokos volt. Még randira is hívta. (Az izraeli Má'áriv című lap is azt írta ma, hogy a klub egyik életben maradt látogatója szerint az elkövető már hónapok óta ismerkedési szándékkal közeledett az ottani férfiakhoz - a szerk.) Azt is hozzátette, hogy ebben az időszakban számtalan buzibárban fordultak meg együtt. A Daily Beast pedig azt tudta meg, hogy az orlandói lövöldöző előszeretettel ebédelt egy olyan étteremben, ahol az a ferde hajlamait nyíltan vállaló középiskolás osztálytársa dolgozott pincérként, aki maga is "drag queen".
Zoom
Omár, a homár
Ezért a "házaspár" kételkedett abban, amit a tragédia után Mateen apja nyilatkozott az NBC televízióban. A férfi akkor azt mondta, a fia nem volt vallásos, a cselekedetét pedig a "homofóbia" motiválhatta, és egy konkrét történetet is elmesélt, amely feldühítette a rendezett családi életet élő gyilkost: Omar teljesen kikelt magából, amikor egyszer az utcán csókolózó homárokat látott.
Ugyanakkor a "házaspár" szerint Mateen számtalan férfit látott csókolózni a Pulse-ban, és rendszerint részeg volt, amit azzal magyaráztak, hogy otthon feltehetően ezt nem engedhette meg magának. Sem a felesége, sem a kisfia előtt nem ihatott, és az apja is nagyon szigorúan fogta.
Sitora Yusufiy Mateen, a felesége egyenesen erőszakos embernek írta le. Arról beszélt a CNN-nek, hogy a férfi érzelmileg és mentálisan is instabil volt, és többször megütötte őt, ugyanakkor rendőr szeretett volna lenni. Callen és Smith is agresszív, hirtelen haragú embernek látta. Arról beszéltek, egy idő után távolságot tartottak Mateentől, mert egy vicctől, ami a vallásról szólt, annyira dühbe gurult, hogy előrántott egy kést.
Az orlandói mecset imámja viszont úgy nyilatkozott, hogy az orlandói lövöldöző rendszeresen részt vett a kisfiával a szertartásokon. Csendes és békés embernek ismerte meg, és úgy látta, nem barátkozik senkivel az imákat követően.
Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint az, hogy valaki "homofób", nem jelenti azt, hogy ne lehetne homoszexuális. Sőt, sokszor előfordul, hogy "pont egy meleg támadja a homoszexuálisokat". Azt mondta, ha valakinek feszültséget okoz már a tudata is annak, hogy vonzódik a saját neméhez, az könnyen bújik a "homofóbia" mögé, mert fél a lelepleződéstől.
Ebben az emberben nagyon sok elfojtás lehetett. Nagyon sok energiát fordíthatott arra, hogy egyrészt megpróbálja kontrollálni az indulatait, másrészt képes legyen saját magával nem szembekerülni.
Makai Gábor hozzátette, nem ritka, hogy az orlandói lövöldözőhöz hasonló "homofób melegek" kettős életet élnek. Egyrészt megpróbálnak megfelelni az elvárásoknak és normáknak, ezért igyekeznek fenntartani látszatot, másrészt, amikor az ösztön felülkerekedik bennünk, titokban megélik a szexuális fantáziájukat. Az ilyen emberek – magyarázta a pszichológus – maguknak is képesek hazudni, mert ha nem szilárd az identitásuk, az a felismerés, hogy férfiakhoz vonzódnak, nagyon komoly belső feszültséget okozhat nekik. Egy instabil személyiséget pedig könnyen felzaklat egy ilyen küzdelem. Egyszerre vágyik a "titkos meleg életre", és áll ellen a késztetésnek. Mindenesetre nem találja a helyét. Sem a "melegbárban", sem az Iszlám Állam világában. Feltehetően ezzel Omar Mateen is így lehetett.
A belső feszültség pedig elvezethet ahhoz, amit a drog vagy az alkohol csak felerősít, hogy elveszti kontrollt, ami aztán átcsap agresszióba. A féktelen agresszió pedig könnyen mészárláshoz vezet. Főleg abban az esetben, ha valaki szimpatizál az Iszlám Állammal, amelyben gyakori az erőszakos megoldás. A szakember szerint a férfi a terrorizmus szabályaihoz való igazodással is az érzéseit titkolta, és megpróbálta kordában tartani saját magát. Nem sikerült neki.
(Origó nyomán)
Frissítés: újabb bizonyítékok Omár kis titkára
Alapos vizsgálatnak vetették alá Omar Mateen mobiltelefonjának híváslistáját, a számítógépén található adatokat, információkat és az internetes közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseit, és arra a megállapításra jutottak, hogy a merénylő valószínűleg maga is "meleg" volt - közölte kedden az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal.
Az FBI eddig vizsgálataiból kiderült, hogy Omar Mateen rendszeres látogatója volt annak az orlandói buziklubnak, ahol a tömegmészárlást elkövette, rendszeresen jelentkezett be homokosoknak készült közösségi oldalakon, valamint használt ugyancsak nekik készült, okostelefonon letölthető alkalmazásokat is.
Hétfőn egyre többen tettek vallomást arról, hogy a 29 éves férfi valószínűleg maga is ferde hajlamú volt, és "küzdött a nemi identitásával". Ezt erősítették meg mások mellett a Pulse nevű szórakozóhely tulajdonosai is az FBI-nak.
További részleteket – a nyomozásra való tekintettel – nem közölt az FBI.
Kedden délután az MSNBC televízió arról adott hírt, hogy a hatóságok Omar Mateen volt feleségének büntetőjogi felelősségét firtatják. A Mateentől elvált Noor Zahi Salman ugyanis az FBI-nak tett vallomásában elmondta, hogy jelen volt, amikor volt férje fegyvert és lőszert vásárolt, sőt, tudott a merénylet tervéről, le is akarta beszélni róla a férfit.
Minderről azonban nem az FBI tájékoztatott, hanem az asszony rokonai számoltak be újságíróknak, hozzátéve, hogy a nő mindenben együttműködik a hatóságokkal.
(MTI nyomán)