A legnagyobb svéd, állítólag még keresztény egyház vezetője szerint nem helyes Istent „Úrnak, Uramnak” szólítani, mivel léte túlmutat az emberi nemek megkülönböztetésén.
Zoom
Antje Jackelén genderizmusát zavarják a hagyományok
Svédország evangélikus egyháza arra biztatja papjait, hogy nemileg semleges kifejezéseket használjanak, mikor a legfelsőbb istenségre utalnak, az „Úr” megszólítás helyett csak Istent használjanak. A döntést csütörtökön hozták meg az egyház 251 tagú döntéshozó testületének nyolcnapos ülésének végén. Az új szabály május 20-án lép hatályba, Pünkösdkor.
 
 
„A hittudomány által elfogadott nézet, hogy Isten a nemi meghatározások fölött helyezkedik el, mivel nem ember” – érvelt Antje Jackelén, Uppsala buziházasságpárti és Mohamed-kedvelő női érseke. Elvtársa, Eva Brunne stockholmi püspök asszony eközben regisztrált élettársi kapcsolatban él szintén nőnemű párjával, és együtt nevelik a "fiukat". Brunne a hivatásában sem kevésbé deviáns: javasolta  egy stockholmi templomnak a keresztek ideiglenes száműzését, és Mekka irányának a megjelölését, hogy a muszlim és hindu tengerészek is otthonosan érezzék magukat. Végül is az egész svéd önfeladáskultúra erről szól... Ilyen "keresztény" egyházról van tehát szó, ami jól mutatja a liberalizmusban fuldokló ország ellenállóképességét.
Zoom
Eva Brunne (b) a Pride-on mulat
Az evangélikus vezető véleményét azonban nem mindenki osztja.
A svédországi Lund Egyetem teológusprofesszora, Christer Pahlmblad úgy nyilatkozott egy dán lapnak, hogy az testület döntése „aláássa a Szentháromság tanításait és a többi keresztény egyházzal való közösséget”. Meglátása szerint nem igazán okos döntés, ha a svéd egyház olyan egyházzá válik, ami nem tartja tiszteletben a közös hittudomány hagyományait.
(Kuruc.info - The Guardian - Dagen - Híradó nyomán)
Kapcsolódó: