Több mint egy hete, hogy letartóztatták Bolíviában Tóásó Elődöt és még mindig nem kerültek elő olyan bizonyítékok, mely Előd terrorista mivoltát közvetlen bizonyítanák. Eddig mindössze annyi a „bűne” hogy Rózsa-Flores Eduardoval lakott egy szállodában és informatikai munkákat végzett számára. Rózsa-Flores leginkább csak a hőst akarta játszani, amikor arról nyilatkozott Kepesnek, hogy a brazil dzsungelen keresztül szökik be Bolíviába. Az országba illegálisként érkezők nem szoktak szórakozni, úszni, lovagolni járni, filmet forgatni és interjút készíteni a baloldali Morales kormány által talán legmegfigyeltebb személlyel, azzal a tábornokkal, aki elfogta Che Guevarát. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Eduardo fedősztorija a filmforgatás volt, s mivel a stábban jól mutattak az európai arcok, kivitte magával a két kalandvágyó magyar srácot, meg az ír gyereket. Ez persze csak a Kuruc.info véleménye, aminek nem igazán mond ellen a Dénes Edittel, Előd nővérével készített interjúnk sem.
- Először is fogadd őszinte együttérzésünk a testvéreddel történtekkel kapcsolatban. Honnan értesültél, hogy mi történt Előddel?
- Köszönöm szépen. Csütörtökön este tudtam meg, hogy mi történt, a Híradóból. A HírTV-t néztem éppen, s onnan értesültem, hogy két magyart lelőttek, egyet letartóztattak, s mivel tudtam, hogy Előd Santa Cruzban van, feltételeztem, hogy nem túl sok magyar van ott, ezért szinte biztosan tudtam, hogy köztük van.
- Utána egy kicsit megkönnyebbültél, hogy őt nem lőtték le?
- Nem, mivel mindenkinek tudomása van arról, hogy a dél-amerikai börtönökben milyen viszonyok uralkodnak.
- Mikor ment ki ő Bolíviába?
- November elején ment Írországba, és rá egy-két hétre ment tovább Bolíviába.
- Mit mondott, miért megy Írországba?
- Munkát keresni, írországi magyar ismerősei hívták egy pizzériába, ott lett volna számára valami munkahely. Ez azért is biztos, hogy így történt a valóságban is, mert kiváltotta azt az uniós adószámot, amire az ottani munkavállalásához szüksége van.
- S mit mondott később, miért megy Bolíviába?
- Azt mondta, hogy adódott egy lehetőség, kiutazhat Dél-Amerikába, fizetést nem fog ugyan kapni, csak szállást és ellátást, számítógépes munkát kell végeznie, viszont nyelvet tanulhat és világot láthat.
- Volt-e valamiféle katonai kiképzése Elődnek?
- Nem, semmiféle katonai kiképzése, végzettsége nem volt. Erről a magyar állam is állított már ki egy hivatalos igazolást, s megküldte a bolíviai hatóságoknak. Büntetve sem volt.
- Ha jól tudom, szívbeteg Előd...
- Igen, gyerekkorában volt egy nagyon komoly szívműtétje, azóta is folyamatos gondozás alatt állt, orvosi vizitekre kellett járjon rendszeresen
- Mikor ismerkedett meg Eduardóval?
- Nem tudom, fogalmam nincs, évekkel ezelőtt, de nem hagyhatott mély nyomokat benne a megismerkedés, mert itthon nem mesélt róla.
- Összejártak Eduardóval sörözni, szórakozni, látogatta őt a szurdokpüspöki házában?
- Nem tudok róla, ő itt élt közel hozzánk, eljárt tanítani, végezte a munkáját.
- Magyarosi Árpáddal (Fiúka) mióta tart az ismeretsége?
- Gyerekkoruk óta barátok, óvodába már együtt jártak, sőt bölcsibe is.
- Tartotta a kapcsolatot Fiúkával?
- Igen, eljártak együtt szórakozni. Ennyi, semmi több...
- Térjünk vissza Bolíviára. Tartottad-e a kapcsolatot vele, amíg ott volt?
- Tartottam, persze, rendszeresen beszéltünk.
- Miket mesélt, hogy van, kikkel van, mit csinál?
- Azt nem mondta sosem, hogy kivel van, igaz, nem is kérdeztem. Nem volt okom gyanakodni, hisz Előd jelleme, világnézete, erkölcsi értékrendje nem adott gyanakvásra okot. Mindig tudta, mi a helyes, mi nem, így is lett nevelve. Nem hiszem el, hogy ő gyilkosságra adná a fejét, ez szöges ellentétben áll a jellemével. Olyasmiket mesélt, hogy lovagolni járnak, uszodába, szórakozni, karneválon volt, kiállításokat látogatott.
- Mit mondott a munkájáról?
- Azt mondta, hogy nincsen túl sok feladata, weblapot készített egy készülő filmhez. Mint kiderült utólag, Eduardo szeretett volna egy filmet forgatni, s annak készítette a honlapját.
- Nem igazán terrorista szokás, hogy teljesen nyílt életmód mellett, honlapkészítés közben robbantgatni járjon az ember, nem?
- Igen, ez eléggé fura, sőt gyanús. Eduardo állítólag illegálisan érkezett az országba, mégis, egyáltalán nem folytatott rejtőzködő életmódot, mint ahogy Előd sem.
- Így utólag visszagondolva az Előddel folytatott beszélgetéseidre, milyen gyanús elemeket találnál?
- A leggyanúsabb egy három héttel ezelőtti beszélgetésünkkor hangzott el, amikor kértem, hogy jöjjön haza, mert várja a családja, s meguntuk, hogy távol van, hiányzik nekünk. Akkor mondta, hogy nem lehet, még nem tud hazajönni, én erőszakoskodtam, hogy gyere haza, miért ne tudnál, összeszedjük az útiköltségre a pénzt, mert tudtuk, hogy nincs neki, (Előd szerint étel, szállás megvolt, de pénzt nem kaptak), s akkor mondta azt, hogy nem tud hazajönni, mert nincs útlevele.
- Mit mondott, miért nincs?
- Nem mondta meg, azt mondta, hogy mennie kell, s a beszélgetés abbamaradt.
- Beszéltetek még utána?
- Igen.
- Kérdezted, hogy mi van az útlevelével?
- Igen, azt mondta, hogy valami vízumprobléma, de nem kell vele foglalkozni, mert megoldják.
- Elképzelhetőnek tartod, hogy a vízumának lejárta után, Eduardo elvette az útlevelét azon a címen, hogy elintézi a vízumot, majd nem adta vissza, s zsarolta őket valamivel?
- Nem tudom, de bármi megtörténhetett.
- Melyik volt az események bekövetkezte előtti utolsó beszélgetésetek?
- Április 14-én, este beszéltünk utoljára. Húsvétról beszélgettünk, hogy mint katolikus országban, milyen nagy ünnepnek számít ez Bolíviában, ilyen jellegű témáink voltak...
- Így utólag visszagondolva, nem találsz semmi gyanúsat a legutolsó beszélgetésetekben?
- Nem, semmit.
- Nem utalt arra, akár csak halványan is arra, hogy veszélyben lenne?
- Nem, soha... Ezért nem is volt okom gyanakodni az útlevél miatt, gondoltam, hogy csak egy átmeneti vízumprobléma.
- Mit tudsz most Elődről? Hogy van?
- Azt tudjuk, hogy nagyon megverték, nagyon súlyosak a sérülései, és orvosnak kéne őt ellátni. Jelenleg még nem sikerült orvost bejuttatni, mert ott ilyen szabályok vannak, a hatóságok nem engedik be hozzá az orvost.
Előd sérüléseiről az ügyvédje készített képeket mobiltelefonjával:


- Tudtál-e beszélni vele, hány alkalommal és mit mondott?
- Egyszer tudtam beszélni, azt mondta, hogy fél és mesélte, hogy megverték. Nagyon el van keseredve, hogy 30 évre le akarják csukni. Az ENSZ emberi jogokra vonatkozó egyezségi okmányát Bolívia is aláírta, ennek ellenére alaposan elverték Elődöt, pedig semmi ellenállást nem tanúsított, nem engednek be hozzá látogatókat, sőt, az orvost sem.
- Tudsz-e arról, hogy még mindig verik őt a börtönben?
- Nem tudok ilyesmiről, mert nem beszéltünk azóta, de az ügyvédje azt mondta, hogy bántalmazzák bent is.
- Mit tudsz arról, Előd ellen milyen konkrét bizonyítékok vannak mostanáig?
- Semmilyen közvetlen bizonyítékot még nem tudtak felmutatni, igaz, nem engedik, hogy betekintsenek az iratokba, még az ügyvédeknek sem. A sajtóból lehet csak értesülni, hogy mikor, milyen meglepő bizonyítékokkal állnak elő. Például Elődről készült képeket mutatott be a sajtó, azonban ezeken semmiféle fegyveres akcióra utaló jel sincs, szórakozóhelyeken, uszodában készültek a képek. Borzasztóan fel vagyok háborodva, hogy nem tartják be a minden embert megillető alapvető jogokat, a 21. században. Bizonyítékok nélkül, a világtól és mindenkitől elzárva és eltiltva, betegen, megverve tartják fogva a testvérem a világ másik felén.
Néhány fénykép, ami a bolíviai hatóság szerint bizonyíték lehet Előd ellen:



 



A fenti képet annak ellenére kezelik bizonyítékként, hogy azon Előd nem szerepel,
a fegyverek pedig paintballhoz használatosak
 
- Milyen következményekkel járt a Kepes-féle interjú Előd számára?
- A közvélemény felháborodását váltotta ki, hogy idegenek akarják megosztani az országot, másrészt pedig bizonyítékként csatolták a peranyaghoz. Eddig úgy tudjuk, hogy a börtön előtt is tüntetnek ellene az interjú miatt felháborodott lakosok. Ami érdekes még, hogy az ügyész orvosi leleteket mutogat, hogy amikor Elődöt letartóztatták, akkor nem verték össze, ami azért is fura, mert a letartóztatási fényképen is látszik, hogy összeverték.
- A konzul szerint Előd most már több ételt kap, amit megoszt a cellatársaival. A bolíviai hatóságok szerint pedig magánzárkában van. Akkor most hogy van ez?
- Nem tudom, alig jutunk hozzá vele kapcsolatos ellenőrzött hírekhez .
- Mit tudnak tenni az Elődön segíteni szándékozók?
- A legfontosabb az lenne, hogy az ügyvédi költségre a pénzt összegyűjtsük, mert az mindenki számára világos, hogy ebben az országban csak egy jó ügyvéd tudja az irháját megmenteni. Ehhez pedig nagyon sok pénzre lesz szükség. Az ügyvédi díj erre az évre 15 ezer dollár, amihez hozzájönnek még az egyéb költségek. Bizakodom minden jóérzésű határon túli és belüli magyar emberben, hogy amennyiben tud, segít. (Aki szeretne segíteni Tóásó Elődnek itt teheti meg - a szerk.)
- Köszönöm a beszélgetést, továbbra is figyelemmel kísérjük Előd sorsának alakulását.
Kuruc.info
Kapcsolódó anyagok: