Továbbra sem tisztázott, hogy pontosan kik tudták átmenteni a jelenkorba a kommunista diktatúra idején szerzett közéleti befolyásukat. Némi támpontot ad azonban Aczél Endre. Az ismert újságíró a Romániai Magyar Demokrata Szövetség meghívottjaként volt egy január 22-i közönségtalálkozó vendége Nagyváradon.
Aczél Endre nyíltan beszélt arról, hogy a távirati iroda pekingi és londoni tudósítójaként rendszeresen írt jelentéseket a kommunista titkosszolgálatnak. – A szervek engedélye nélkül senki sem vállalhatott tartós külföldi munkát, ez minden szocialista országban így volt, több százezer ember került ilyen helyzetbe – mondta Aczél.
Hogy Bolgár György beletartozott-e az ominózus „több százezerbe”, az nem világos. A balliberális oldal máig kedvelt médiaszereplője a rendszerváltás előtt a Magyar Rádió megbízásából évekig dolgozott New Yorkban. Az MNO megkérdezte, miként vélekedik Aczél Endre szavairól. Bolgár György kikérte magának, hogy „már megint” ezzel „zaklatják”. – Ötvenszer elmondtam már, most ötvenegyedjére is megkérdezi? – reagált felháborodottan megkeresésre. Kijelentette, bíróság állapította meg, hogy nem végzett ügynöki tevékenységet a szocialista rezsim idején. Állítása szerint nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a kommunista diktatúrában a külföldi munkával megbízott újságíróknak jelentéseket kellett készíteniük a titkosszolgálatok részére. Arra kérte továbbá a lapot, hogy ne keressék többé ebben az ügyben.
Aczél Endre a már idézett találkozón azt is kijelentette: „Aki azt állítja, hogy hosszas külföldi, főleg nyugati kiküldetésben volt, és nem jelentett, az nem mond igazat”.
(MNO nyomán)