A hír sajnos 70 évvel ezelőtti. Az eredeti - további 1941-es cikkekkel együtt - itt olvasható.

A nagyváradi rendőrkapitány elfogott cigánybűnözőkkel, 1905

Győri Nemzeti Hírlap, 1941. június 10.
Évszázados problémája az országnak a cigánykérdés megoldása. Lapunk is nem egyszer foglalkozott ezzel a kétségkívül nem könnyű problémával, amely a közeljövőben talán végleges megoldáshoz jut. Az erre vonatkozó rendeletet illetékes helyen most tárgyalják, mert belátták, hogy az eddigi megoldások semmiben sem voltak sem a társadalom, sem a cigányság hasznára.
A tervezet szerint a kóborcigányokat zárt munkatáborokba gyűjtik, ahol munkára szoktatják a cigányokat, majd onnan mezőgazdasági munkára adják ki őket a községeknek, illetve magánosoknak is.
Elkészítik, a kóbor- és sátoroscigányok országos nyilvántartóját és minden cigányról úgynevezett fejlapot állítanak ki és ennek alapján tartják őket nyilván a vármegyék.
A munkatáborokban, amelyeket a vármegyék állítanak majd fel aszerint, hogy mennyi a vármegyében nyilvántartásba vett cigányok száma, a cigánygyermekeket rendes iskolai tanításban részesítik, az idősebbeket pedig, – úgy a férfiakat, mint a nőket, – ipari pályákra képezik ki.
A lótartást a cigányoktól mindenképpen megvonják, mert a cigánynak sem érzéke, sem anyagi eszköze nincs ahhoz, hogy megfelelő körülmények közt állatot tartson.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: