Miért nem lehet leváltani a Nemzeti Színház igazgatóját? - tette fel ismét a kérdést a Parlamentben a jobbikos Novák Előd. Kifogásolta, hogy korábbi kérdésére azt válaszolta a kulturális államtitkár, hogy tart még az évad. Márpedig Magyarországon már miniszterelnököt is váltottak évad közben - mondta, Alföldit devianciát színpadra vivő igazgatónak nevezve. A KDNP-re is hivatkozott, amely
szintén Alföldi leváltását követeli.
Szőcs Géza kulturális államtitkár szerint "nem a magyar Országgyűlés hatásköre eldönteni, hogy mi a művészi szép, a jó, a követendő". Alföldi Róbertnek határozott idejű munkaszerződése van, szeretjük-e vagy sem, igazgató marad - jelentette ki végre őszintén.
"A Nemzeti Színházzal kapcsolatos álláspontunkat kialakítottuk, nyilvánosságra is hozzuk a megfelelő pillanatban" – mondta. A megfelelő pillanat pedig az, amit ő annak gondol - szólt a fideszes pökhendiség.
Novák persze nem fogadta el a választ, míg a fideszes többség természetesen igen. Velük szavazott három KDNP-s is (a fent említett egységes álláspont ellenére): Bús Balázs, Földi László és Kalmár Ferenc András. A KDNP korábbi közleménye nyilvánvalóan véletlenül jelenhetett meg kontroll nélkül, most viszont már működött a szokásos vezérlés, így e kellemetlen helyzetben a leggyávább megoldást választották: nemmel is szavazhattak volna, tartózkodhattak volna is, de ők inkább gombot sem nyomtak.
Még érdekesebb viszont két "független" képviselő szavazata: míg a jobbikosként az Országgyűlésbe került Pősze igennel, azaz Alföldi és Szőcs antimagyar kultúrpolitikája mellett szavazott, addig Ivády Gábor, aki korábban LMP-s volt, a nem gombot nyomta meg.
(Kuruc.info - Index nyomán)