A kis buzi Dávidka
Vitézy Tamás, Vitézy László, Vitézy Dávid, Vitézy Zsófia, Hankiss Ágnes, Sipos Erzsébet, Orbán Győző, Orbán Viktor. Ismerős nevek? Vajon mi köti össze őket? Spiró György után szabadon, akár érettségi tétel is lehetne: Találjon összefüggést a fent említett nevek között, majd fejtse ki minimum három oldalban! Elsőre nem tűnik egyszerűnek, de kis utána olvasással elég könnyen megoldható.
Nézzük, hogy is áll össze a „kis” családfa. Orbán Viktort nem kell bemutatni, ezért kezdjük Vitézy Dáviddal, aki a miniszterelnök úr után, a felsorolásban a legmagasabb pozíciót tölti be. Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 25 éves vezérigazgatója. Az ifjú Dávid a Lauder Javne zsidó közösségi szakiskolában végzett, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett közgazdász diplomát.
(...)
Dávidka apukája Vitézy László, aki Orbán Viktor édesanyjának, Sipos Erzsébet nővérének első férje. Egyébként filmes producer, az első Orbán-kormány alatt az MTV egyik nagybeszállítója volt, és tanácsadásért is komoly összegeket kapott. Filmes karrierje is ekkor ért a csúcsra, és csak érdekesség, hogy a Jani házhoz megy című műsorával ő futtatta fel azt a Betlen Jánost, akit már Vona Gábor is elküldött Izraelbe.
(...)
Nézzük tovább. Vitézy László testvére, Vitézy Tamás üzletember előkelő helyet foglal el a száz leggazdagabb magyar listáján. Számára egyáltalán nem jelent problémát beismerni, hogy offshore cége van.
(...)
A felsorolásnak még koránt sincs vége. Vitézy Dávid féltestvére Vitézy Zsófia, aki anyai ágon Orbán Viktor unokatestvére, és nem mellékesen annak a Reform című lapnak volt a főszerkesztője, amit Vitézy Tamás finanszírozott. Már megint az a fránya családi összefüggés.
(Szanyi Ágnes)
A teljes összeállítás az e heti Barikádban olvasható. Vegye a lapot, támogassa a nemzeti sajtót!