Négyre bővülhet a bevett és elismert zsidó felekezetek száma, ha az Országgyűlés elfogadja a fideszes Fónagy János javaslatát.


A törvény így a bevett és elismert zsidó vallásfelekezetek között sorolná fel a fideszes képviselő által javasolt szervezetet, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközséget a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség mellett.
A nyári szünet előtt jövő hétfőn ülésezik utoljára az Országgyűlés, amely közel húsz törvényjavaslatról, köztük az egyházakról szóló előterjesztésről zárószavaz.
A hitközség honlapja szerint a Szim Salom Magyarország első, közel húsz éve működő progresszív (reform) zsidó hitközsége. Eszerint az ortodox és a neológ hitközségekkel ellentétben a Szim Salom sem a magyar államtól, sem nemzetközi ernyőszervezetétől nem kap közvetlen anyagi támogatást, és nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal. Tevékenységének forrásait tagjai és szimpatizánsai 1 százalékos felajánlásaiból, pályázatokból, tagdíjból és adományokból szerzi. A Szim Salom a Progresszív Zsidó Világszövetség tagja (World Union for Progressive Judaism). A világszerte több, mint 1,7 millió tagot számláló WUPJ ma nemzetközi viszonylatban a zsidó vallás legnagyobb létszámú irányzata – olvasható a honlapon.
(Cívishír)