Nyugodt hangulatban várják a vasárnapi polgármester-választást Gyöngyöspatán. A helyiek a választás legfontosabb ügyének a cigány-magyar együttélés problémáját tartják, de sokan a megemelt rendőri jelenlétet is zavarónak nevezték.

"Az elsődlegesen megoldandó dolog a cigány-magyar együttélés" - mondta az Origónak egy férfi a hétfőn este megrendezett kampánygyűlésen Gyöngyöspatán.
A hétfői gyűlést további kampányesemények fogják követni egészen vasárnapig, amikor a településen időközi polgármester-választást fognak tartani. A választás azért vált szükségessé, mert áprilisban egészségi okokból, azonnali hatállyal lemondott Gyöngyöspata polgármestere. Tábi László akkor arra a kérdésre, hogy lemondása összefüggésben van-e a településen az elmúlt időszakban történtekkel, annyit mondott: "elképzelhető".
"Ezek után azt hittem, senki sem fogja vállalni, mégis nyolcan jelentkeztek" - mondta az Origó helyszíni tudósítóinak egy idősebb nő a templom mellett. A gyöngyöspatai polgármesterségért hét független jelölt és a helyi Jobbik vezetője is indult. A jelöltek között van többek között a települést jelenleg is vezető alpolgármester, egy önkormányzati képviselő és több helyi vállalkozó is, de egy a szomszédos településen élő férfi és a Véderő nevű szervezet magyarországi parancsnoka is összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket.
"Kivételes" - mondta az Origónak a polgármester-választáson induló jelöltek számáról egy helyi lakos, Felföldi László. A 2006-os és 2002-es önkormányzati választáson ugyanis csak két jelölt indult, 1998-ban pedig vetélytárs nélkül győzött az akkori polgármester. "Eszes Tamás a legalkalmasabb" - tette hozzá Felföldi, mert szerinte a Véderő parancsnoka tisztázná a cigány-magyar kérdést. "Biztos nem cigányüldözés lenne" - mondta Felföldi. Szerinte azonban nem lesz könnyű helyzetben az új polgármester. "Ha valaki ígéretekkel nyer, és az is marad, akkor itt biztos megint választás lesz" - tette hozzá.

"A cigánysággal van a fő probléma"
A helyiek szerint a településen nyugodt a hangulat, az Origó által megkérdezett falusiak csak egyetlen feszült helyzetet emeltek ki: a Juhász Oszkár jobbikos jelölt és Eszes Tamás közötti konfliktust. Juhász korábban azt állította, hogy Eszes megütötte. A Véderő parancsnokát később egy év hat hónap börtönbüntetésre a Gyöngyösi Városi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt. A nem jogerős ítélet végrehajtását a bíróság négy év próbaidőre felfüggesztette. A vád szerint Eszes ellenállt a rendőri intézkedésnek, amikor június 13-án garázdaság gyanújával elő akarták állítani, a Juhásszal történt szóváltás után.
"Eszes és Juhász most ellenfelek, de régebben együtt csinálták" - mondta az Origónak egyik neve elhallgatását kérő ismerőse. Szerinte a SZJPE járőrözése idején a két polgármester-jelölt "együtt járt eligazításra". A férfi szerint egyébként Eszes "keményebb stílus", de nagy hátránya, hogy sohasem lakott Gyöngyöspatán.
"Messziről jött ember azt mond, amit akar" - mondta a templom mellett álló idős nő és hozzátette, hogy a településen élő jelölteket támogatja. Szerinte egyébként a fizetés miatt indulhattak ennyien a posztért. Az idős nő és a vele beszélgető barátnője is egyöntetűen azt állította, hogy a cigánysággal van a fő probléma a településen.
"Lehet, hogy rasszista lettem"
"Lehet, hogy rasszista lettem" - mondta az egyikük, és hozzátette, hogy már négy éve él a faluban és szerinte az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor egy idős férfi öngyilkos lett a cigányok által lakott településrészhez közeli Bajcsy utcában. A helyi Jobbik vezetője szerint az idős férfi azért lett öngyilkos, mert helyi árvízkárosult cigány családokat akartak a szomszédságába költöztetni.

Odasz@rnak a templom köré
A két idős nő szerint visszatérő probléma, hogy a cigányok szemetelnek és odapiszkítanak a templom köré. "A legfontosabb, amit elvárunk, hogy rend legyen" - mondták és azt is hozzátették, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás mellett ez nem lehetséges.
"Ha most itt jönne egy cigány ember, én se mérnék itt hangosan beszélni" - mondta egy másik helyi.
"Sok ember van a faluban, aki nem csípi a búránkat"
"Arra megy ki a játék, hogy hagyják el a gyöngyöspatai romák a falut, mert nem akarnak már a magyarok a cigányokkal élni" - mondta az Origónak két a faluban sétáló cigó hétfő délelőtt. Azt is hozzátették, hogy ugyan támogatják a saját jelöltjüket, Farkas Jánost, de végül is nekik mindegy, hogy ki nyeri a polgármester-választást, "csak nehogy bajt csináljon".
"Erősen támogatjuk a vajdánkat, bízunk benne" - mondta egy másik cigány férfi, Váradi Norbert. Szerinte "jó lenne már, ha vége lenne ennek az ügynek", mert "kisebb atrocitások most is érik őket". A cigányok által lakott utcában többen is beszámoltak arról, hogy szerintük "vasárnap egy cigány családot halálosan megfenyegetett egy fekete kocsiból kikiabáló férfi".
"Sok ember van a faluban, aki nem csípi a búránkat" - mondta Váradi és azt hazudva, hogy "próbálnak úgy viselkedni, hogy jó legyen". "Oszkár és Eszes, ha ezek lesznek, akkor rosszabb lesz a helyzet" - tette hozzá a polgármester-választásra utalva. Szerinte egyébként most normálisan folyik az élet, és a rendőrök jelenlétének is örülnek, de azért vannak problémáik a naponta többször is az utcájukban járőröző rendőrökkel. A szomszédos házban lakók szerint jó, hogy itt vannak a rendőrök, és hangos "köszönjük" felkiáltással fogadták az éppen előttük elhaladó járőröket.
"Biztos úr, ne kössön már belém!" - mondta viszont egy cigány férfi egy sarokkal arrébb egy őt megszólító rendőrnek. A rendőr egy rövidebb szóváltást követően továbbment, de a környéken lakók láthatóan haragosan olyanokat mondtak, hogy a "rendőrök is ellenünk vannak". A megszólított cigó az Origónak azt mondta, a rendőrök azt kifogásolták, hogy vizet engedett a kútból a vödreibe. Arra a kérdésre, hogy mire kell a víz, rámutatott a felfújható medencéjére.

"Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetük tisztán tartására"
A megemelt rendőri jelenlétet a falu más részein élők zavarónak nevezték. A templom mellett álló idős nő szerint a rendőrök mindig beléjük kötnek valami miatt, őt például többször is felszólították rá, hogy kapcsolja be a biztonsági övét. Azt is megemlítette, hogy nem tudja pontosan, miért is vannak Gyöngyöspatán a rendőrök, azaz kit védenek kitől.
A rendőrök leginkább a Bajcsy utca és a cigányok által lakott Bem utca kereszteződésében posztolnak. A települést ideiglenesen vezető Matlári Ferecnné szerint ez válthatja ki azt, hogy egyesek nem tudják, kiket védenek a rendőrök. "Egyértelmű, hogy védik a cigányokat, hogy ne menjenek be hozzájuk a szélsőséges elemek" - mondta Matlári, és azt is hozzátette, hogy emellett a többi lakost is védik, például attól, hogy bármit is lopjanak tőlük.
"A roma lakosság sokkal együttműködőbb és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetük tisztán tartására" - mondta Matlári. Szerinte ez annak a hatása, hogy "először félelmet keltettek bennük, aztán pedig megjelentek a rendőrök és ez visszafogta őket". Gyöngyöspatán jelenleg is sok rendőrt látni, de például már nem igazoltatták az autósokat a településre vezető úton.
A közbiztonság a legfontosabb
A helyi lakosoknak eltérő véleményük volt a jelöltekről. Többen is megemlítették, hogy súlytalanok is vannak közöttük, egy férfi szerint van, aki csak "heccből" indult, ráadásul többeknek problémát okozott az is, hogy összeszámolják a jelölteket. A legtöbb megkérdezett helyi fontosnak tartotta, hogy a következő polgármester állítsa vissza Gyöngyöspata jó hírnevét. Többen panaszkodtak, hogy az elmúlt hónapok eseményei miatt jelentősen kevesebben jönnek a faluba. A templom gondnoka szerint sokkal kevesebben keresik fel az egyébként a falu egyik nevezetességének tartott templomot is.
A lap által elért és megkérdezett jelöltek mindannyian fontos teendőnek nevezték a közbiztonság rendbetételét, más dolgokban azonban eltért a véleményük.
"A cigányok által lakott utcában csak kártyáznak"
"Kemény ember kell ide, mert tudni kell nemet mondani" - mondta az Origónak Nádudvari Károly, aki nagyrédei lakosként indul a gyöngyöspatai választásokon. Nádudvari azt mondta, azért kampányol, mert nagyon bántja, hogy "Gyöngyöspata ilyen mélyre süllyedt". Szerinte korábban nem voltak gondok a cigányokkal, de most például "egyetlen cigány porta sincs megművelve", és az is zavarja, hogy szerinte a cigányok által lakott utcában csak "kártyáznak". "Munkára kell fogni őket" - mondta.
A munkahelyteremtést nevezte a legfőbb feladatnak Matlári Ferencné, a települést jelenleg irányító alpolgármester is. "Nem az asztalverésre helyezem a hangsúlyt" - mondta és hozzátette, hogy a kormány is földmunkaprogrammal segíti a települést. Ez szerinte erdőtelepítésből, növénytermesztésből ás állattenyésztésből fog összeállni és szeptemberben indul el. "Azt szeretnénk, hogy ezek után újra megismernék Patát" - mondta Matlári. Szerinte az utóbbi időben elmaradtak a turisták a faluból pedig "van itt egy világhírű templomunk, egy hétsoros pincefalunk, vannak gyümölcseink és a borunk is nagyon jó minőségű".
"A falu sorsa megpecsételődött, erkölcsileg és anyagilag is rosszul állunk" - mondta Simó István polgármester-jelölt. Szerinte "a Jobbik részéről érkező negatív kampány miatt" nincsenek vendégek a panziókban. "Ez nem közbiztonság miatt van" - mondta az egyébként szintén panziótulajdonos Simó. Szerinte a legfontosabb dolog jelenleg a pénzügyi stabilitás megteremtése, mert "ha van pénz, akkor mindenre van lehetőség".
Több jelölt bevezetné az érpataki modellt
"Közbiztonság és vagyonbiztonság" - mondta az Origónak Juhász Oszkár arra a kérdésre, hogy mit tart elsődleges fontosságúnak Gyöngyöspatán. Azt is hozzátette, hogy polgármesterré választása esetén bevezetné a településen az "érpataki modell" helyi viszonyokhoz alkalmazkodó változatát, illetve Tiszavasvárihoz hasonlóan csendőrséget hozna létre Gyöngyöspatán.
Juhász szerint nem a Jobbikhoz köthetők azok az események, amelyek "hírhedté" tették Gyöngyöspatát, hanem elsősorban a Véderő táborához, a cigányok kimenekítéséhez, illetve a verekedésekhez. "A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület nem követett el bűncselekményt" - mondta Juhász a márciusban két héten át járőröző, jobbikosokat is a sorai között tudó polgárőr egyesületről. Juhász közleményben is elhatárolódott a Véderőtől. Szerinte Eszes Tamás korábban "a pozitív oldalát" mutatta nekik, és csak azért "tűrték el", mert nem rendelkeztek róla elég információval.
Eszes Tamás a telefonos megkeresésre annyit közölt, hogy a honlapján tette nyilvánossá a polgármester-jelöltséggel kapcsolatos információkat. A honlap szerint az önmagát "katonásnak" nevező Eszes elsősorban rendet és nyugalmat szeretne a településen, és azt is megígéri, hogy amennyiben megválasztják, "állandó Gyöngyöspatai lakos lesz". Eszes elképzelései között szerepel annak a Kecskekő nevű domboldalnak a "felvirágoztatására" is, ahová a Véderő táborát szervezte volna, és amelynek a tőszomszédságában helyezkedik el a cigányok által lakott utca is.
Eszes tervei között szerepel az úgynevezett "érpataki modell" azonnali bevezetése is. Ezt a modellt Tábi László korábbi polgármester is javasolta, de Juhász Oszkár jobbikos jelölt is megvalósítaná. A márciusi lakossági fórumon jelen is volt az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán is. Az érpataki polgármester akkor azt mondta, hogy ők a településükön szövetségesként tekintenek azokra, akik a közéleti tevékenységükkel és a magatartásmódjukkal "építenek". Akik viszont rombolnak, azok ellenségek, akiknek vagy meg kell változniuk, vagy el kell költözniük, vagy börtönbe kell kerülniük.
Az Origó megpróbálta elérni többek között a függetlenként induló Maka Barnabást és a helyi cigány Kisebbségi Önkormányzatot vezetőjét, a szintén polgármester-jelölt Farkas Jánost is, de egyikükkel sem volt alkalmuk beszélni. A szintén függetlenként induló Bernáth Magdolna megkeresésükre azt mondta, hogy nem nyilatkozik addig, ameddig meg nem választották, de a hétfő este megtartott kampányzáró gyűlésén többek között a közbiztonság és a helyi turisztika fontosságát hangsúlyozta.
(Origó nyomán)