Áhmád es-Sahát
A múlt héten palesztinok hatoltak be izraeli területre az Éjlát környéki határvidéken, s a visszavonulókat üldöző izraeli katonák tévedésből meggyilkoltak öt egyiptomi határrendőrt. Kairóban azóta is tüntetnek az izraeli nagykövetség előtt. Vasárnap hajnalban egy fiatalember fölmászott a nagykövetség tetejére, és lecserélte az izraeli lobogót az egyiptomira.
A ramadán havát tartja a muszlim világ, s ilyenkor – főleg ha a hónap nyárra esik – főleg éjszaka zajlik az élet. Kairó utcáin sütik a kukoricát és a birkapecsenyét, mindenütt földíszített, kivilágított sátrakban múlatják az időt. Az egyiptomi fővárosban szombatról vasárnapra virradó éjszaka is tüntettek az izraeli nagykövetség épülete előtt az öt egyiptomi határrendőr csütörtöki meggyilkolása miatt.
A bosszút követelő tüntetők közül egy Áhmád es-Sahát (أحمد الشحات) nevű fiatalember az éjszaka kellős közepén behatolt a nagykövetségnek is otthont adó épületbe, fölmászott a tetőre, eltávolította onnan az izraeli zászlót, és helyére kitűzte az egyiptomit. A ledobott izraeli lobogót a dühös tömeg elégette. A tüntetők ünnepelték a merész fiatalt, akinek neve a hírszolgálati irodák jóvoltából rövid időn belül ismertté vált. Időközben az arab hírportálokon igen népszerű, nagy nézettségű lett az Áhmád es-Sahát tettét megörökítő videó.
De ne higgyék azt, hogy Áhmád es-Sahát az izraeli nagykövetség épületén volt az első zászlós mutatványa. A kairói fiatalember már az idén július 8-án is fölhívta magára a figyelmet azzal, hogy az elmúlt fél esztendő során a tüntetésekről híresség vált Táhrír téren, azaz Felszabadítás téren (Mídán et-Táhrír – ميدان التحرير) fölmászott egy irtó magas lámpaoszlop tetejére, és onnan lobogtatta meg az egyiptomi zászlót. A hétfő hajnali tette után pedig már csak „az egyiptomi zászlós pókemberként” vagy röviden csak „zászlósként” emlegetik.

Áhmád es-Sahát ünneplése
Hétfőn már „Mindnyájan Áhmád es-Sahátok vagyunk” (كلنا أحمد الشحات) címmel több Facebook-oldalt is nyitottak a nemzeti hősként tisztelt kairói fiatal tiszteletére, ahol sorra érkeznek a köszönő, dicsőítő bejegyzések.

Itt még csak készülődik

Már lobogtatja is a zászlót a Táhrír tér fölött

A zászlós pókember
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info