A Chessbase nevű sakkportál
interjút készített a minden idők egyik legjobb magyar játékosának nevezett (egyébként hívő katolikus) Portisch Lajossal. Többek közt szóba került Bobby Fischer is.
Mint ismeretes, Fischer zsidó származású volt ugyan, de egyben meggyőződéses antiszemita is. Portisch szerint idegenekhez az első kérdése ez volt: "Hisz Ön a holokausztban? Mert, ha igen, akkor nincs több mondanivalónk egymásnak." (Of course this was only important to Bobby Fischer whose first question was always, “Do you believe in the Holocaust? If you do then we have nothing more to say to each other.")
Az 1943-ban született Fischer, akinek az anyja és a feltételezett apja (dr. Neményi Pál fizikus) egyaránt zsidó volt, az 1960-as évektől hívta fel magára a figyelmet zsidó- és cionistaellenes megnyilvánulásaival (is). Egyik kollégája, Mike Klein szerint 1961-ben hangzott el az első nyilvános antiszemét kijelentése. Jan Hein Donner ugyanebben az évben azt írta: Fischer bálványozta Adolf Hitlert, mindent elolvasott róla, ami a kezébe került.

A '80-as évektől kezdve egyre nagyobb botrányt okoztak a legkevésbé sem polkorrekt kijelentései, különösen azért visítoztak a kiválasztottak, hogy ismételten cáfolta a holokamut, továbbá az egyik életcélja sem tette őt népszerűvé a körükben: azt szeretné, ha a bűnöző, gyilkos zsidóság leleplezése lenne az életműve - hangoztatta. Sőt azt az égbekiáltó állítást is megengedte magának, hogy hazája, az Egyesült Államok "egy mocskos, kampósorrú, metélt zsidó fattyúk által irányított komédia".
1984-ben Fischer levélben tiltakozott az Encyclopedia Judaica-nál, amiért "fondorlatosan zsidóként mutatták be, hamis színben tüntetve őt fel, hogy a vallásukat reklámozzák". (Igaz, egy korábbi cikkében ő maga írta, hogy az anyja zsidó származású.)

Egy halála után megtalált jegyzetfüzetben egészen őszinte véleményeket találunk a zsidókérdés ügyében, pl. egy 1999-es bejegyzés: "Halál a zsidókra! Egyszerűen meg kell ölni az anyab@szókat!" Ugyanabban az évben írta: "Ideje véletlenszerűen zsidókat gyilkolni."
Fischer Izrael államnak sem volt nagy tisztelője, mint ahogy a terrorállamocska által irányított amerikai külpolitikát sem helyeselte. A szeptember 11-i (ön)merénylet után néhány órával így nyilatkozott: "Megtapsolom e tettet. Amerika és Izrael évek óta mészárolja a palesztinokat." Azt is egyértelművé tette, hogy Amerikának nem szabad csodálkoznia az ilyen lépéseken azon bűnök után, amelyeket az egész bolygón elkövet. (Ki is zárták ezért a jenki sakkszövetségből.)
Nem sokkal később annak a reményének is hangot adott, hogy az Egyesült Államokban a hadsereg átveszi a hatalmat, "akik majd bezárják az összes zsinagógát, letartóztatják az összes zsidót, és bezárják az összes zsidó főkolompost."

2004-ben Japánban feleségül vette a japán sakkmestert, Watai Miyokót
A már gyerekkorában 180 fölötti IQ-val rendelkező világbajnok még Oszama bin Ladennek is levelet írt, mely így kezdődik:
Kedves Oszama bin Laden Úr!
Engedje meg, hogy bemutatkozzam. Bobby Fischer vagyok, sakkvilágbajnok. Mindenekelőtt szeretném, ha tudná, hogy osztozom a rablógyilkos "Izrael" állam iránt érzett gyűlöletében, akárcsak a zsidók által irányított csendestárs, az USA (mely Jewnited States vagy Nyugat-Izrael néven is ismeretes) iránti érzéseiben.
Bobby Fischer 2008-ban hunyt el, életéről lenti kapcsolódó anyagunkban olvashat.
(Kuruc.info - ChessBase.com - Wikipédia nyomán)