Egy közleménnyel kezdődött el az a bűncselekmény-sorozat, melyet a politikai rendőrség – minden valószínűség szerint felsőbb utasításra – követett el az MNG március 17-i rendezvényével kapcsolatban. A police.hu így fogalmaz:
„A jogsértő rendezvényt a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó törvényes demonstráció lehetőségével visszaélve kívánják megtartani.”
A rendezvény természetesen nem volt jogsértő, de előre még egy olyan rendezvényről sem állíthatnák ezt, melyről utólag esetleg bebizonyosodna, hogy jogsértő volt. Ezzel a politikai rendőrség bűncselekmény elkövetésével vádolta meg előre mind a szervezőt, mind a rendezvény bejelentésének helyt adó bíróságot. A további megfogalmazás, miszerint:
„A rendőrség, amennyiben jogsértő cselekmény elkövetését vagy arra való felhívást észlel, (…) a rendőrségnek fel kell oszlatnia azt a rendezvényt.
Egy szabálysértés is lehet jogsértő, a rendőrség mégsem oszlathatja fel a rendezvényt, így ez az ordenáré hazugság szintén nem igaz. (A gyülekezési törvény így fogalmaz pontosan: „A gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást.”)
A résztvevők folyamatos fenyegetése - olyan cselekmények elkövetésére hivatkozva, melyeket a bíróság jogerős végzéseiben jogszerűnek állapított meg (alakzatban állás, formaruha viselése, eskütétel) - szintén kimerít számos bűncselekményt, melyért egy közepesen fejlett jogállamban is súlyos börtönbüntetést kapna dr. Kalmár Tamás, a politikai rendőrség által kivezényelt helyszínparancsnok. Ő volt az, aki 2011. március 15-én Himnuszt éneklőket hurcoltatott el a színpadról, ugyanúgy törvénytelenül, mint ahogy most terrorizálta a megjelenteket.
Mivel nem vagyunk naivak, a felelősök lemondására nem szólítunk fel senkit. Az a megtébolyodott diktatúra, ahol egy pár száz fős békés rendezvény esetleges megtámadására hozzávetőlegesen ezer rohamrendőrt vezényelnek ki, az úgysem hallgatna a józan ész szavára. Ezért elsősorban azoktól a bíróktól és vezetőiktől kérjük ezt az őrült ámokfutás megállítását, akiknek a döntéseit most felülbírálta a BRFK jogi csoportja. A hatalommegosztás elve szerint, a bíróságok a végrehajtó szervek felett állnak. Ha ez az egyensúlyi helyzet felborul, akkor annak súlyos társadalmi tragédia lesz a következménye. Ennek a folyamatnak most kell megálljt parancsolni, mielőtt még késő lesz!
Hunyadi Gábor
a Jobbik Jogsegélyszolgálat vezetője