A hidegháború idején a Szovjetunió totalitariánus természetét azzal is jellemezték, hogy a Szabad Európa és Szabadság Rádiót (ez utóbbi sugárzott a Szovjetunió különféle köztársaságaiba) zavarták.
Aki ma meg akarja tudni, mi történik Gázában, televízióján hiába próbálja megnézni az angol nyelvű iráni globális televízióállomás részletes tudósításait. (Interneten erre még van lehetőség.) A nyugati országok ugyanis letiltották a távközlési műbolygókról ezt az adót éppen úgy, mint korábban a libanoni Al-Manart.
Vagyis itt nem pusztán zavarásról, hanem teljes letiltásról van szó. A letiltó a „szabad Nyugat”.

E „szabad Nyugat” – a sajtószabadság vokálisan nagy bajnoka – vezető hatalmának, az Egyesült Államoknak egyik vezető hírcsatornája, az NBC televízió gázai tudósítója, Ayman Mohyeldin szemtanúja volt, amint a Gázai övezetet támadó és lakosait öldöklő izraeli hadsereg a tengerparton labdázó négy palesztin kisfiút ölt meg. A parton a gyilkosság színhelyének tőszomszédságában lévő szállodája felé haladva Mohyeldin - percekkel a „terroristákra” zúdított lövedékzápor előtt - megállt egy kicsit focizni a gyerekekkel.
A tudósítás vágatlanul ment adásba múlt szerdán. A tapasztalt tudósítónak órákon belül elküldték az utasítást, hogy szedelődzködjön, mert „féltik a biztonságát”, tekintettel az izraeli szárazföldi invázióra. Mondta az NBC igazgatója tegnap. Csakhogy szintén órákkal később az NBC egy másik tudósítót – Richard Engelt – küldött a helyszínre, egy olyan producer kíséretében, aki életében nem volt Gázában, és egy szót nem beszél arabul. A KGB-időkből tudjuk, hogy az ilyen kíséret mit is jelent valójában.
Bízzunk benne, hogy néhány év elteltével még nem fogják bebörtönözni azt, aki kimondja: Nyugaton nincs sajtószabadság.
(Lovas István, Fb, 2014. 7. 19.)