Hogyan vélekednek a MIÉP-Jobbik-összefogásról a Csurka által eltávolított, vagy önként távozott párttagok?
A MIÉP Csurka István vezetésével, de sokak áldozatos munkájával jutott a Parlamentbe, míg a párt önfelszámolásáért egyedül Csurka felelős, még ha a piszkos feladatokat általában ügyesen élettársára bízta is. Egy hónapja végre többünk keresetére jogerősen is kimondta a bíróság, hogy a pártelnök 2003-as újraválasztása jogszerűtlen volt, mert azt választási csalással érte el. Ez a MIÉP reformerei számára végső erkölcsi diadalt jelent, s ha Csurkába szorult volna még egy kis betyárbecsület, akkor eltávozott volna balfenéken. S még tisztelték is volna sokan élete végéig a "bölcs öreget"...
Mégsem vonult nyugdíjba, mert hatalmához ragaszkodik. Felperesként el kell mondjam, hogy leváltására nincs reális esély. A fent említett ítélet Csurka elnöki mandátumát nem kérdőjelezi meg, mert 2003 után még egyszer újraválaszttatta magát. Csak ügyészi keresetre, újabb hosszú pereskedés után rendelhetné el esetleg a bíróság egy tisztújító országos gyűlés összehívását. Ráadásul azon a MIÉP belső ellenzéke már nem is venne részt, hiszen a legtöbb reformer önként vagy kizárás útján távozott a pártból; sokunknak pedig már nem is lenne gusztusa hozzá.
A MIÉP tehát elveszett, de 1-2 százaléknyi szavazó megszokásból jövőre még bizonyára rá voksolna. Be kell lássuk: a MIÉP és a Jobbik összefogása nélkül valószínűleg újabb 4 évig csak statiszta szerepkörben mozogna a nemzeti radikalizmus, a jelenlegi parlamenti pártok legnagyobb örömére. Félre kell hát tennünk a Csurkával szembeni fenntartásainkat! Tisztában
vagyok vele, hogy nem csak személyi ellentétekről van szó, hiszen azok kialakulásának - finoman szólva - voltak okai... És persze könnyebb lenne egy Csurka nélküli MIÉP-pel - csakhogy ez vágyálom. Szorítsuk hát össze fogainkat, tekintsünk a négypárti, nemzetáruló "politikai elitre", és fogjunk össze ellenük!
Tiszta jogi helyzetet teremtve egy új, választási pártot jegyzünk be: MIÉP-Jobbik - a Harmadik Út néven készülünk a sorsdöntő választásokra. Aki akar, velünk tart: október 23-án, vasárnap 15 órától a Hősök terén a nemzeti összefogás jegyében tartunk közös nagygyűlést.

Novák Előd
a MIÉP Ifjúsági Tagozat volt elnöke,
a Jobbik főszervezője