Tüntetést szervez ma a Civil Összefogás Fórum, céljuk az előrehozott választások kikényszerítése. Gyönyörű, akár egyet is érthetnénk velük, ha nem ez lenne az N+1-ik ilyen megmozdulás (ahol N rohamosan tart a végtelen felé), melynek vélhetően semmi, de semmi eredménye nem lesz.
Miért? Először is a szervezők, legyenek bármennyire civilek és összefogáspártiak, mégiscsak Zsidesz-közeli személyek, Fricz Tamás például egészen biztosan a Likud testvérpártjának híve. Így aztán semmit sem fognak tenni, összegyűlnek majd jó sokan a Hősök terén, odamondanak a kormánynak, aláíratnak a jelenlevőkkel egy petíciót, ami aztán jól fog majd jönni a Fidesznek, hogy az elavuló adatbázisukat felfrissítsék.
Másodszor: miért a Hősök tere? A tér egyáltalán nem a kormánybuktató tüntetések ideális helyszíne. Messze van a belvárostól, a Kossuth tértől, s minden olyan helytől, amely a kormányváltó tömeg számára szimbolikus lehetne. Maguk a szervezők is hangsúlyozzák a megmozdulás békés jellegét. Elképesztő lenne, ha nem ismernénk már a Zsideszt annyira, hogy tudjuk: semmi, de semmi érdeke nem fűződik a kormányváltáshoz. Milyen hatásfoka van annak a demonstrációnak, ahol este nyolcra mindenki hazamegy? Ki fogja komolyan venni ezt a tömeget? Senki!
Harmadszor: az átverés. Átverés szaga vannak ennek, méghozzá nagyon. Mert ha kimegy százezer ember a Hősök terére, majd utána – dacára az elmúlt rövid időszak tragikomikus kormányzati tevékenységének – hazamegy, akkor a politikai elit megkapja a választ: lehet még sarcolni a népet, nem kell számolni komolyabb ellenállással. A Libajnai által bejelentett megszorító csomag valójában padlóra küldi a Magyar Köztársaság állampolgárait. Oly nagy fokú leszegényedés következik majd be, amit mindeddig mi el sem tudtunk képzelni. S mindezt lehet majd nyugodtan, hisz egy-két tüntetésen kívül nem kell majd számolnia komolyabb ellenállással. Még akkor sem, ha százezrek fognak majd demonstrálni.
Éppen ezért ma csak egyet tehet az érző szívű magyar hazafi: nemcsak azt, hogy kimegy tüntetni, hiszen aki már megcsömörlött a felesleges demonstrációktól, azt meg lehet érteni, hanem ha kimegy, akkor ne menjen haza. Legyen már vége annak, hogy feleslegesen tüntetgetünk. Mit ér, ha mindig hazamegyünk, s az esti nyolc órás hírekben megnézzük magunkat, hogy milyen kemények voltunk? Ennek nincs semmi értelme, hacsak nem az, hogy a hatalmat mindig megerősítjük: nincs komolyabb aggódnivalója.
Kijelenthetjük: amennyiben ismét dolgavégezetlen hazamegy a több tízezer ember, akkor nincs miért tüntetgetni ezentúl.
Florian Geyer – Kuruc.info
Kapcsolódó: