London, 1933. május 18. (MTI)
A Daily Telegraph budapesti levelezője hosszasan idézi Gömbös miniszterelnök legutóbbi képviselőházi beszédét a királykérdésről, amely a levelező szerint nagyon elcsüggesztette a magyar legitimistákat, és súlyos csapást mért a fasiszta-klerikális osztrák kormányra.
Idézi a levelező Gömbösnek azt a kijelentését is, hogy a magyar békerevíziós követelések függetlenek Németország hasonló követeléseitől.
A levelező szerint ezeknek a kijelentéseknek az a magyarázata, hogy a magyar hatóságokat nyugtalanítja az a felfedezés, hogy a magyarországi német kisebbség körében nagyon hódít Hitlernek az a propagandája, amely Németország határait messze Magyarországba akarja előretolni. A magyarországi német nemzetiszocialisták titokban térképeket terjesztenek, amelyeken a német határok Győrig és a Balatonig terjednek. Sopronban és Szombathelyen alig van ház, amelyen ne volna látható a horogkereszt.
Ennek következtében erős mozgalom indult meg Ausztria és Magyarország zsidó lakosságának támogatásával, amelynek célja, hogy meggyőzzék Franciaországot, hogy Magyarország és Ausztria egységét csak úgy lehet a német hódítástól megmenteni, ha a két ország a Habsburgok alatt személyi unióban egyesül. Sixtus pármai herceg nemrég Budapesten járt, hogy Gömböst megnyerje a tervnek, és egyszersmind Horthyt igyekezett kibékíteni Zitával. De mindezeket a terveket és törekvéseket meghiúsította Gömbös beszéde.