Elrendelték a zsidók tulajdonában lévő rádiókészülékek beszolgáltatását és igénybevételét. Be kell jelenteni a zsidóktól megszerzett rádiókészülékeket.
1944. április 20., 23:15
Magyar Távirati Iroda jelenti:
A honvédelmi miniszter pénteken megjelenő rendeletével intézkedett a zsidó rádióengedélyesek tulajdonában lévő rádióvevő-készülékek igénybevételéről. A miniszter a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszterrel egyetértésben elrendelte az április 7-i kormányrendelet alapján adatszolgáltatásra kötelezett zsidó rádióengedélyesek tulajdonában lévő rádiókészülékek igénybevételét.
Az igénybevétel foganatosításáról a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter külön rendeletben úgy intézkedett, hogy az igénybevett rádióvevő-készülékeket tulajdonosaik kötelesek beszolgáltatni. Nem kötelesek beszolgáltatni készülékeiket azok a zsidók, akiknél a rádióengedély érvénye az április 7-i rendeletben foglalt kivételek értelmében nem szűnt meg.
Az igénybevett készülékek átvétele céljából minden olyan városban vagy községben, amelyben postahivatal van, átvevő bizottság működik. A bizottság a beszolgáltatott készülékeket átveszi, megállapítja üzemképességüket, és becsértékük megjelölésével a készülékek átvételéről elismervényt ad. A készülékeket abban a községben működő bizottságnál kell beszolgáltatni, amelynek postahivatalánál az érdekeltek az április 7-i rendelet alapján az adatbejelentést megtették. E rendelkezés megszegése kihágás, amely háború idején hat hónapig terjedő elzárással büntetendő, a kiszabható pénzbüntetés a honvédelmi törvényben meghatározott mértékig terjedhet.
Egy harmadik rendeletben a kormány bejelentésre kötelezi mindazokat a zsidó és nemzsidó személyeket, akik 1944. március 22-e után zsidónak tekintendő személytől rádióvevő-készüléket bármilyen címen megszereztek, még ha azokat csupán lepecsételt állapotban is tartják az illetők birtokukban. Minden ilyen készüléket külön-külön be kell jelenteni a rendelet hatálybalépésétől számított három nap alatt az illetékes postahivatalhoz intézett ajánlott levélben. A bejelentésben fel kell tüntetni az átvevő nevét, foglalkozását, az átvevő birtokába március 22-e után zsidónak tekintendő személytől került rádiókészülék birtoklásának pontos helyét, a készüléket átadónak nevét, foglalkozását és lakcímét, a rádióvevő-készülék adatait részletezve. A bejelentéshez csatolni kell a készüléket átengedő zsidó vagy zsidónak tekintendő személy nyilatkozatát arról, hogy az illető a jelen rendelet szempontjából kivételezett zsidó, avagy a rendelet alapján zsidónak tekintendő. (…)