Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeznek Szerbiában: a helyi újságok hétfőn megjelent számukban melléklettel és érzelmes kommentárokkal elevenítik fel a balkáni országnak a történelmi eseményben játszott szerepét.
"Európa hősei voltunk" - ezt a címet adta évfordulós cikkének a Nase Novine belgrádi lap.
"Az első világháborús idők Szerbiája a hősiesség és a büszkeség örök forrását jelenti" - kommentálta a legnagyobb példányszámú szerb lap, a Blic. Az újság hozzátette: tulajdonképpen Oroszország és Franciaország elnökének és Nagy-Britannia kormányfőjének Belgrádba kellene jönnie, és kezet kellene ráznia a hősök leszármazottaival.
A szerb kormány már vasárnap este megemlékezett a háború kezdetéről. "Ha a nagyok és az erősek valamit tanulhatnak Szerbiától, akkor az az, hogy Szerbia mindig a fény és a szabadság oldalán állt" - hangsúlyozta ünnepi beszédében Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter.
"A győzelmet Szerbia arra irányuló eltökéltsége hozta meg, hogy megvédje jogait és az igaz szerb ügyet" - szögezte le hétfői számában a Politika című tekintélyes szerb lap, hozzátéve: "Ausztria azt kapta, amit megérdemelt".
Az Osztrák-Magyar Monarchia 1914. július 28-án, egy hónappal a szarajevói merénylet után üzent hadat Szerbiának, amivel megkezdődött az első világháború.
(MTI)