A BBC tömjénezi a korrupt királyi családot (RT); csúcson az AfD (FAZ); drámaian csökken Németországban és az USA-ban a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) támogatottsága (POLITICO); népirtásra készül Burundi?
DER SPIEGEL
Holnap látogat meg Merkel egy menekülttábort a török-szíriai határon. A kancellár fő problémája továbbra is Erdogan török elnök, aki mind erőteljesebben követeli, hogy a török állampolgárok vízummentesen léphessenek be az EU-ba, amire belpolitikai okok miatt van szüksége. „Erdogan üzenete Merkelnek: vagy a törökök jönnek az EU-ba, vagy a menekültek”. Így kezdi a német hetilap főszerkesztője ma reggeli kör e-mailjét olvasóinak.
Zoom
A vezető német lap ma reggel közölte a legújabb pártszimpátia-felmérést, amely szerint a CDU és a CSU öt éve nem volt ilyen alacsony szinten. Az AfD (Alternatíva Németországnak) az ARD közszolgálati tévé szerint most először Kelet-Németországban elérte a 20 százalékot.
A BBC-nek Erzsébet királynő 90. születésnapján sugárzott műsorainak semmi közük nem volt a valósághoz, közölte a királyságellenes Republic csoport, amely azzal vádolja a közszolgálati adót, hogy a királyi családot ajnározó ünneplésében figyelmen kívül hagyta a korrupciót. A BBC saját tárgyilagossági követelményei megkövetelik a „tisztességes, kiegyensúlyozott és arányos” tudósítást. Csakhogy az ünneplésből teljes mértékben kimaradt a királyi család korruptsága és visszaélése hatalmával. A Republic hozzáteszi, mind Nagy-Britanniában, mind külföldön folyamatban van a monarchia átértékelése, és egyre nagyobb figyelem fordul különösen Károly hercegnek a kormány minisztereinek küldött titkos leveleire. A BBC-nek ezt tükröznie kellett volna és bemutatnia a család szerepét és ügyeit. Helyette az adó ünnepli a monarchiát és marginalizálja a kritikus hangokat. A Republic elnöke, Graham Smith kijelentette: „A BBC kötelessége, hogy a királyi családot ne ünnepelje, hanem arról tudósítson… mely kötelességét teljes mértékben megszegte.” Az adófizetőknek 400 ezer fontjába került az a jogi eljárás, amelynek révén kikényszerítették, hogy Károly hercegnek a kormányzati minisztereknek írt hírhedt „fekete pók” leveleit nyilvánosságra hozhassák. Ebből kiderült, hogy Károly a gyógyfüvektől kezdve az Irakban állomásoztatott brit katonákig mindenbe beavatkozott a kormányzás terén. A királynő és Károly herceg még a parlamenti beterjesztésük előtt megvétózhat olyan törvényjavaslatokat, amely befolyásolják érdekeiket. Ezt  a „királynői beleegyezés” vagy a „hercegi beleegyezés” néven ismert folyamat révén tehetik meg. Paul Flynn munkáspárti parlamenti képviselő Károly herceget „az ország főlobbistájának” nevezte, tudósít az angol nyelvű orosz tévéállomás.
*             *             *
A 9/11-es terrortámadásokat a leomlott Világkereskedelmi Központ épületében túlélő elmondta az adónak, hogy portás volt ott és a támadásokról készült kormányjelentés készítésénél igen hosszan hallgatták meg, de egyetlen sort nem vettek be tanúságtételéből. William Rodriguez az áldozatok rokonaival együtt 12 éve küzd azért, hogy a jelentés titkosított 28 oldalát hozzák nyilvánosságra. Egyebek közt ezt mondta: „Afganisztánba mentünk, hogy az al-Kaida ellen harcoljunk, amiért támogatták Bin Ladent. Akkor miért nem tesszük ugyanezt a szaúdiakkal?”
„Németországban és az USA-ban drámaian csökken a TTIP támogatottsága” címen az amerikai portál európai kiadása a Bertelsmann Alapítvány új felmérését ismerteti, amely szerint a transzatlanti kereskedelmi egyezmény hasznában a németeknek már csak 17 százaléka hisz, az amerikaiaknak 18 százaléka. 2014-ben a németek 55, az amerikaiak 53 százaléka nyilatkozott ugyanerről pozitívan. A TTIP-ről Obama elnök és Merkel kancellár hétfőn tárgyal, amikor az amerikai elnök Hannoverbe utazik az ottani kereskedelmi vásárra.
*             *             *
Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata párti elnöke „Ez az, amikor az ember neki megy a téglafalnak” címmel megjelent keserű és dühödt hangú interjúját azzal kezdi, hogy „Ez nem az az időszak, amikor jó lenne a hangulatunk”. A terrorizmus fenyegetését, a menekültválságot, a Brexit miatti aggodalmat és a törésvonalak által jellemzett Európai Uniót emelte ki aggasztó témákként.  Ezután saját energiáját és tevékenységét dicsérte, mert oly sok mindent tett Európáért. Majd ezt mondta: „Politikai életemben ritkán tapasztaltam cinikusabb magatartást. Húsz tagország nem hajlandó helyt adni a menekülteknek, majd megfordulnak és bírálják az EU-t egy olyan válságért, amely nem is létezne, ha ezek a bírálók megteszik, amit megtehettek volna…” A fő cinikus a magyar miniszterelnök, akit aggasztóan hibás csak azzal elintézni, hogy „egy-két kerge birka kétségbe vonja Európát”.  Ezután a nacionalizmus szörnyűségeiről beszél, kiemelve a lengyel és magyar „jobboldali nacionalista kormányokat”, melyek „egyáltalán nem érdekeltek az európai integráció növelésében”. Majd a CSU-t támadta, amiért az ellene van Merkel nyitott kapu politikájának.
Obama amerikai elnök londoni megérkezése napján cikket jelentetett meg a brit lapban azzal, hogy barátként kéri a briteket, maradjanak az EU-ban, mert az az Egyesült Királyságot teszi még nagyobbá. Közben hangsúlyozta a TTIP kölcsönös előnyeit. A cikket kommentáló Politico megjegyezte, az amerikai elnök annak ellenére beavatkozott a brit belügyekbe, hogy a parlament több mint 100 tagja levélben szólította fel Obamát, azt ne tegye. Obama ma találkozik Cameron miniszterelnökkel és együtt ebédel Erzsébet királynővel is.
A Harvard Egyetem jogi fakultásán tanuló diákok csoportjának vezetője bocsánatot kért, amiért azt kérdezte Cipi Livni izraeli törvényhozási képviselőtől, volt külügyminisztertől, hogy „miért olyan büdös”? A fakultás zsidó diákszövetsége egyértelműen antiszemita kérdésnek bélyegezte az érdeklődést és felemlítette „a büdös zsidó elavult és sértő kifejezését”.
„A burundi időzített bomba” címen a globális brit hetilap arra figyelmezteti a világot, hogy nagyon ideje odafigyelni Burundira, azon afrikai országra, amely szomszédos Ruandával, ahol a hutu többség irtózatos népirtást hajtott végre a tuszik ellen. Amikor egy hutu politikus kijelenti, ideje „szétporlasztani és kiirtani a csak meghalni jó lázadókat”, vagy amikor „csótányként” emlegeti őket, nehéz nem meghallani benne a korábbi tuszik lemészárlása előtti kódszavakat. Főként akkor, ha ez a politikus a burundi szenátus elnöke.
(Forrás: Lovas István honlapja)