Oroszország nem szállítja le az Iránnak eladott S300 típusú légelhárító rakétarendszereket. Ezt tényként közli az orosz sajtó, a következményekről és a részletekről azonban eltérőek az információk.
Nem szállítja le Oroszország az Iránnak eladott S300 típusú légelhárító rakétarendszereket - közli az orosz sajtó. Az Interfax Hírügynökség védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva azt írja, hogy a még 2007-ben kötött üzlet felmondása viszonylag könnyen megoldható, mert egyelőre Irán még nem fizetett. A Vedomosztyi című lap szerint viszont Teherán a mintegy egymilliárd dolláros vételár jelentős részét már átutalta és a szállítások megtagadásából nagy botrány lesz, Oroszország ezzel gyakorlatilag elvesztette a számára amúgy rendkívül fontos iráni piacot.
Az Egyesült Államok és Izrael ugyanakkor hatalmas nyomást gyakorolt Moszkvára – mondván, hogy egy ilyen modern fegyverrendszer Irán kezében alapvetően módosítaná a közel-keleti stratégiai egyensúlyt –, és persze megtorpedózná az agyonünnepelt orosz-amerikai újrakezdést, a kapcsolatok látványos megjavítását.
Netanjahu izraeli miniszterelnök állítólag épp ezért utazott nemrég titokban Moszkvába, ami aztán persze mégiscsak kitudódott. Sőt, a szaúdiak is beszálltak a Kreml megpuhításába: felajánlották, hogy minden eredetileg Iránnak szánt fegyvert átvesznek, sőt, még tankokat és helikoptereket is vásárolnak Oroszországtól – méghozzá sokkal nagyobb értékben, mint azt az irániak tették volna.
(MR)