Bíróság fosztott meg parlamenti helyétől egy munkáspárti politikust – írja a The Guardian. Phil Woolas volt bevándorlási miniszternek azért kellett távoznia, mivel bebizonyosodott, a választási kampány során szándékosan hazugságokat terjesztett liberális-demokrata ellenfeléről. Véget ért a kabaré?
A demokrata Dannel P. Malloy lett Connecticut kormányzója – tudósít a The New York Times. Malloy 5637 szavazattal győzte le riválisát, Thomas C. Foley-t. 1954 óta nem volt ilyen szoros győztes, akkor a szintén demokrata jelölt körülbelül háromezer szavazattal győzött.
The Guardian (guardian.co.uk)
Bíróság fosztott meg parlamenti helyétől egy munkáspárti politikust – írja a The Guardian. Phil Woolas volt bevándorlási miniszternek azért kellett távoznia, mivel bebizonyosodott, a választási kampány során szándékosan hazugságokat terjesztett liberális-demokrata ellenfeléről.
A szenvedő fél, Elwyn Watkins azért fordult a speciális választási bírósághoz, mivel Woolas a kampány utolsó napjaiban többször is arról beszélt, ellenfele „udvarol” az iszlám szélsőségeseknek, több ezer illegális bevándorlónak kíván letelepedést biztosítani, és ráadásul megválasztása esetén sem szeretne a körzetében lakni. A hazugságok szándékosságára is sikerült bizonyítékot szerezni: a bíróság kezébe kerültek ugyanis olyan bizalmas e-mailek, melyekben Woolas stábjának több tagja azt fejtegeti, „ha nem sikerül felhergelni a fehéreket, Woolasnak nincs esélye”.
A volt miniszter ügyvédje közölte, fellebbeznek a döntés ellen, mely szerintük „veszélyesen lehűti majd a politikai közbeszédet”. Watkins ugyanakkor üdvözölte a döntést. „Egy olyan embernek, aki szándékosan hazudott ellenfeléről, egyszerűen nincs helye a demokráciában” – mondta. Hasonlóan vélekedett Ed Miliband, a Munkáspárt néhány hónapja megválasztott vezetője is. A Chanel 4-nek adott nyilatkozatában a pártvezér kifejtette, a bírósághoz hasonlóan a párt is „egyértelmű döntést hozott”: tetteinek következményeként kizárják Woolast, és perének további költségeihez sem járulnak hozzá.
A hazug politikust az állampolgárok képviseletéről szóló törvény alapján ítélték el. A szabályozás 106-os cikkelye kimondja, bűnnek számít, ha bármely jelölt „rosszhiszeműen az igazságnak nem megfelelő állításokat terjeszt politikai ellenfélről”. A bíróság döntése értelmében, melyhez hasonlót 99 éve nem látott Nagy-Britannia, a körzetben új választást írnak ki, melyen Woolas nem indulhat. Az elítélt három évig nem szerepelhet semmilyen választáson, és a perköltség is az ő pénztárcáját terheli.
The New York Times (nytimes.com)
Véget ért a kabaré? A demokrata Dannel P. Malloy lett Connecticut kormányzója – tudósít a The New York Times. Malloy 5637 szavazattal győzte le riválisát, Thomas C. Foley-t. 1954 óta nem volt ilyen szoros győztes, akkor a szintén demokrata jelölt körülbelül háromezer szavazattal győzött.
Még ez is több azonban, mint kétezer: ilyen csekély különbségnél lenne kötelező az újraszámolás. Foley azonban valószínűleg nem nyugszik bele az eredménybe.
Már péntek reggel arról beszélt, „az egész világ Connecticuton nevet”, aztán később, a hivatalos győztes kilétének ismeretében bejelentette, nem fogadja el a vereséget, a hét végét arra szánja, hogy ügyvédei és tanácsadói segítségével módot találjon rá, hogy megtámadja az eredményt. „A választási bizottság nem végezte megfelelően a munkáját, úgyhogy kénytelenek leszünk mi átvenni a szerepüket” – nyilatkozta. A republikánus párt állami elnöke bejelentette, Connecticut mind a 169 körzetéből információt kértek a választás menetére vonatkozóan – ez is jelzi, a republikánusok újraszámoltatásra készülnek.
A végeredmény bejelentése sem ment problémák nélkül. Péntek reggel a választási bizottság tájékoztatást adott ki, Bridgeportban Malloy több mint tízezer szavazattal vezet – ez biztos győzelmet jelentett. Hamarosan azonban kiderült, nem számolták meg a körülbelül száz, idő után szavazó voksát, sem azt a 330 lapot nem vették figyelembe, melyet egy városi körzet félreeső sarkában találtak egy lezárt zsákban – csütörtök este. Miután ezeket is bevették a számításba, Susan Bysiewicz a választásokért is felelős miniszter bejelentette, este hat órától élő sajtótájékoztatót tart az eredményről. Az esemény kezdete előtt néhány perccel azonban az újságírókkal közölték, mégsem lesz élő bejelentés, és a kezükbe nyomtak egy lapot, melyen a választás számadatai szerepeltek – rosszul. A riporterek végül néhány perccel később kaphatták kézbe a – remélhetőleg– végleges eredményeket tartalmazó papírt.
(MNO)