Az eredeti cikket ide kattintva olvashatja.


(Nagyobb méretben itt.)
A nyughatatlan zsidó elem
a háború harmadik évében, a vezető politikusok, egyházatyák minden figyelmeztetése és intelme ellenére sem fér a bőrébe.
Már a szolnoki hitközségi elnök is kör levelet és felhívást intézett hitsorsosaihoz, hogy mérsékeljék zsidó mohóságukat és ne űzzenek áruzsorát, ne síboljanak, ne dugják el az árut és legyenek szerények, magyarán: húzzák meg magukat. De hiába. A szolnoki zsidók egyenesen felzúdultak az elnök ellen, meg vannak sértve, az elnököt valószínű megbuktatják és tovább űzik galádságaikat.
Az elmúlt csendes vasárnap átnéztük a vidéki lapokat, vagy ötvenkettőt. Természetesen a pestieket is. Hát amit az ember lát, az hajmeresztő! Északtól délig, kelettől nyugatig, bármely város lapját kezébe veszi az ember, mindben talál egy csokorra való izraelitát és sajnos köztük egy-egy elsodort keresztényt is, akik beleütköztek a törvénybe. Singerek, Deutschok, Schwarcok, Neuek, vagy a maguk nevén, vagy a szépen hangzó megmagyarosított neveken árdrágítanak, üzérkednek, csalnak, hamisítanak. Hazafiatlan átkos munkájukból a törvény elé csak a századrésze kerül, mert nem derül ki minden. De ez a századrész is túl sok már, nagyon sok már. És nézzünk körül saját pátriánkban. Ma az „édes zsidók” a cukrosok, holnap ki tudja milyenek, de szinte mindennap a hatóságok kezébe fut egy csomó bűnös, akinek hiába minden kérő, figyelmeztető, vagy parancsszó. Ezeknek a zsidóknak első a rebach, a haszon, ha az ország bármilyen kárát vallja is.
A zsidóság egy része jó dolgában elvesztette lába alól a talajt. Szinte valami ideges türelmetlenséggel sietteti, sürgeti sorsa beteljesedését. De mindezek mellett, vagy túlságosan bízik a keresztény magyarság türelmében, vagy pedig sértően szemtelen, hogy napról napra megszegi a törvényt.
Ha a keresztény magyarság emberi érzéseire számítva várja a zsidóság józanabbik része, hogy Európa nagy kérdése, a zsidókérdés nálunk emberiesen legyen elintézve, akkor figyelmeztesse sötét egyedeit, hogy vigyázzanak! Vigyázzanak, mert mi magyarok türelmesek vagyunk, de hazánk, életünk, kenyerünk, biztonságunk veszélyeztetését nem engedjük. Aki szelet vet, vihart arat. Minél többször, minél embertelenebbül szegi meg a zsidóság a magyar törvényeket, annál keményebb kézzel fogunk az asztalra ütni, mikor eljön a zsidókérdés liquidálásának órája, mit már az egész magyar nemzet nagyon vár!
(Győri Nemzeti Hírlap, 1942. május 12.)
Nem kívánatosak a zsidók még az erdőben sem (eredetiben itt)
A magyarországi Kárpát Egyesület és a magyar Turista Egyesület érdekes indítványt terjesztett elő az Országos Turista Szövetségben. Az indítvány alapján a tanács vita után elhatározta, hogy a szövetségi egyesületek, menedékházaiban táblákat fognak elhelyezni, amelyek arra figyelmeztetik a zsidó látogatókat, hogy jelenlétük nem kívánatos.
Az Országos Turista Szövetség a zsidótörvénnyel kapcsolatos rendeletek értelmében törölte a tagok sorából az Encián turistaegyesületet.
(Győri Nemzeti Hírlap, 1942. május 12.)
(Kuruc.info)
Korábbi lapszemléink: