Pesti Hírlap, 1939. július 25.- eredeti méretben ITT.

Az egy héttel ezelőtt közérdekű munkaszolgálatra bevonult több mint hatezer fiatalember vasárnap ünnepélyes keretek között tette le esküjét a hadtestek beosztása szerinti állomáshelyén. Különösen szép és megható volt az ünnepség Szentendrén, ahol a Görgey Artúr-laktanyában tettek esküt az első hadtestparancsnokság területén bevonult csapatok. A munkaszolgálatosok valamennyien az előírásos zsávoly munkaruhában, vállukon az egyetlen „fegyverükkel”, az ásóval vonultak fel szabályszerű katonai menetben és felsorakoztak a kaszárnya udvarán a felállított tábori oltár elé. Az ünnepségen ott volt vitéz Makkay József tábornok, vitéz dr. Fábry Dániel tábornok, a közérdekű munkaszolgálat országos felügyelője, Deseő Lajos ezredes, vitéz Balásfalvi Kiss Mihály alezredes, a munkaszolgálatosok parancsnokai és sokan mások.

A tábori oltárnál Hász István tábori püspök mondott szentmisét és szentbeszédet, a protestánsok részére pedig Urbán Ernő tábori lelkész tartott istentiszteletet. Az ünnepség további része a gyakorlótéren folyt le. Hász István püspök szózatot intézett a felsorakozott fiatalemberekhez. Rámutatott arra, hogy ha valamely nép meg akar élni az idők viharában, fegyverre van szüksége, s amely nemzet fiai nem szeretik a fegyvert, hanem a kényelmet és a könnyű életet, az a nemzet összeroppan. Szüksége van a nemzetnek az ásóra is, amellyel a földet megművelik, termékennyé teszik s amelynek segítségével a fegyverek oltalma alatt kenyeret, jobb életet biztosítunk a nemzet gyermekei számára. – Urbán Ernő protestáns tábori lelkész hangoztatta, hogy harcolni és dolgozni: e kettős jelszó kell hogy lebegjen minden magyar ember előtt. Az első alkalommal bevonult munkaszolgálatosoknak példát kell mutatniok fegyelemben, munkakészségben és ez irányítólag fog hatni.
A felsorakozott csapatok hangosan mondták el a felolvasott eskümintát, utána pedig katonákhoz illő szép díszmenetben, ásóikkal tisztelegve vonultak el parancsnokaik előtt. A most esküt tett csapatok egyhetes katonai kiképzést kaptak, a most következő héten beosztásuknak megfelelő műszaki és szakképzésben részesülnek, augusztus elsején pedig az egész ország területén megkezdődnek a munkatáborok és 6000 fiatalember dolgozik ásójával a közérdekű munkákon.
(Kuruc.info)