Győri Nemzeti Hírlap 1945. február 15., eredetiben itt
December 25-én több autóval kitört a magyar művész- és írótársadalom több tagja. Két rohamlöveg akarta biztosítani útjukat. A bécsi országúton már harc volt. Nekifutottak a dobogókői műútnak, hogy Esztergomon át kitörjenek.
Útközben azonban az oroszok kilőtték a rohamlövegeket, az autókat. Akik nem haltak meg e támadásnál, azok asszonyostul, gyermekestül menekültek a havas hegyek között. A férfiak fegyverrel a kézben törtek utat. Szilassy László is több oroszt lelőtt. Az oroszokkal való összeütközések során többször szétszakadt a menekülő csoport és sokan elvesztek, így Vaszary János, a neves író és felesége, Muráti Lili is eltűnt. Gödény Zoltán, az „Egyedül vagyunk” munkatársa a kimenekültek szerint elesett. Orosz fogságba is kerüllek, majd egy stukatámadásnál az orosz őrök ijedten szétszaladtak, így ismét tovább tudtak menekülni. Embertelen szenvedések, éhezés és fázás volt sorsuk napokig, míg hóval és csipkebogyóval éltek.

Muráti Lili

Akik kimenekültek, elhelyezkedtek, meghúzódtak ismerősöknél és jó embereknél. Szilassy László teljesen kimerülten jutott el Kőszegre, hol gondosan ápolják. Sajnos, az elveszettekről semmi hír. Sokan Pesten maradtak a művészvilág tagjai közül, így Szentiványi Béla és felesége, Zimonyi Márta, velük Szende Mária, az Új Magyar Színház igazgatói: vitéz Bánky Róbert és Elemér és még nagyon sokan ott rekedtek az ostromlott városban. Sorsuk ismeretlen…
Hirdetés:

Ciángáz - Dr. Ányos okl. vegyészmérnök, Megyeház u. 10. – Telefon: 12. – Gázkamrában molytalanítás.
(Cikkünk megírása után elég megbízható helyről úgy értesülünk, hogy a Vaszary házaspár is kimenekült a bolsevisták kezéből.)
Pesten pedig megalakult már a zsidó-kommunista „művészek” társasága. Reméljük, igen rövid lesz e banda élete!
(Kuruc.info)