Győri Nemzeti Hírlap, 1944. május 24.:

A hivatalos lap május 23-iki (115.) számában jelent meg a miniszterelnök rendelete azoknak az ipari, kereskedelmi, közlekedési és bányamunkásoknak munkakötelesség teljesítésének biztosításáról, akiket honvédelmi munkára vettek igénybe, vagy pedig enélkül is munkahelyén való maradásra köteleztek.
A rendelet kimondja, hogy ha ezek a munkások helyüket önkényesen elhagyják, vagy távol maradnak, akkor a vállalathoz kirendelt katonai vezető, vagy hadiüzemi személyzeti parancsnok őket katonai vezetés alatt álló munkaszállásra utalja be.
A munkaszállásra való beutalástól függetlenül következik a büntetés is. A beutalás meghatározatlan időtartamú. Legrövidebb ideje egy hónap. Ha a munkaszállásra beutalt kifogástalan magaviseletet tanúsított és kiemelkedő szorgalommal eredményes munkát végzett, akkor egy hónap után a hadiüzemi személyzeti parancsnok elbocsáthatja a munkatábor kötelekéből.
Az olyan munkaképes férfiakat, akik vállalt munkájuk elvégzését indokolatlanul megtagadják, hanyagul végzik el, a honvédelmi munkakötelezettségen alapuló felhívással vagy kirendeléssel szemben megtagadják az engedelmességet, sőt ha kerülik a munkát, rendőri őrizet alá helyezés nélkül is katonai vezetés alatt álló munkatáborba utalja a rendőrhatóság. A munkatáborba való utalást csak abban az esetben mellőzheti a rendőrség, ha a munkavállaló a hatóság által kijelölt munkát vagy más munkát elvállalja és azt elvégzi.
A rendőrhatóság által a munkatáborba beutaló határozat ellen való fellebbezésnek halasztó hatálya nincs.