Győri Nemzeti Hírlap, 1944. június 6., eredetiben itt
Ezt a címet kell adni a debreceni tanulságos esetnek, de a „kincs” szót nem a debreceni gettó élő lakóira értjük, hanem egészen másra.

A debreceni gettófal
Két gettót csináltak Debrecenben. A kisgettó lakóit most két napja hirtelen eltávolította a rendőrség, mert furcsa hírek terjengtek a „szegény zsidók”-ról. A híreknek volt is alapja. A kilakoltatott kis gettóban a hatóság különféle szennyes csomagokban és padló alá rejtve több mint 11 millió pengő értékű aranyat, ezüstöt, pénzt és egyéb rejtett értéket talált!
A négyezer zsidó aranya, értéke egy részét beszolgáltatta hatósági parancsra. Csak a többit csempészte be a gettóba a bejelentés elől a jobb időket várva…
Felháborodva kérdezzük: Ha hirtelen összeszednénk négyezer keresztény embert, azok vajon hány millió pengő értéket tudnának magukkal csempészni a kijelölt új lakóhelyre?
Ugye igaz: talán tízezer pengőt sem.
Hát hogyan van az, hogy ebben az országban akárhova markol a hatóság keze, akár falun, akár városon, akár „szegény”, akár gazdagnak ismert zsidókat fog össze, mindenütt mázsaszám az arany, ezüst érték!
És ez a zsidóság kürtölte tele az angolszász lapokat az elmúlt évek alatt, hogy itt üldözik a zsidókat. Hát ennek az aranygyűjtő zsidófarsangnak el kellett, hogy jöjjön a böjtje.

Kincsek voltak a padló alatt
(Kuruc.info)