Győri Nemzeti Hírlap, 1943. június 23., eredetiben itt és itt
(Berlin.) A Nemzetközi Sajtó Tudósító jelenti: Vlaszov tábornok lapja, a Zarja legújabb számában V. Lubinov volt szovjetkatona beszámolóját közli, aki szenzációs leleplezésében arról számol be, hogy a szovjethadsereg húszezer katonáját, akik a téli háború idején finn hadifogságba kerültek, a Szovjetunióba történt hazatértük után 1940 tavaszán, a karéliai Petroszavodszk közelében a GPU emberei agyonlőtték.

Elakadt SZMK harckocsi a szovjet-finn háborúban
- Két hónappal a békekötés után, 1940-ben ezredem pihenőben Petroszavodszk közelében tartózkodott, - írja Lubinov. Egy nap nagy tehervonat érkezett a helység pályaudvarára, hadifoglyokkal, akik Finnországból tértek vissza. A kocsikon erős GPU-őrségek voltak.
Ezredünk egyik százada azt a parancsot kapta, hogy állja körül a vonatot. Ugyanaznap este még három további zsúfolásig megrakott vonat érkezett. Ugyanakkor az egész vasútállomást megerősített GPU-őrségek vették körül. A következő napok folyamán további vonatok érkeztek Finnországból hazatérő orosz hadifoglyokkal.
A továbbiak során Lubinov elmondja, hogy a visszatért orosz katonákat először egy GPU-táborban helyezték el és azután egy éjszaka Petroszavodszk közelében egy erdőbe vitték, ahol a GPU-őrök géppisztolyokkal és más gyorstüzelő-fegyverekkel valamennyiüket agyonlőtték.
Amidőn Lubinovnak később alkalma volt ezt az erdőt megtekinteni, megállapította, hogy ott négy nagy halmot emeltek, amelyek alá a Finnországból visszatért agyonlőtt volt hadifoglyokat temették el. A sírdombok körüli fákat a golyóbecsapódások valósággal átlyuggatták.
(Kuruc.info)