Korabeli lapszemlénk a mai napra:
Felgöngyölíti Budapesten a rendőrség az álhírlapírók frontját
Győri Nemzeti Hírlap, 1939. augusztus 3., eredetiben itt és itt
A rendőrség végleg felgöngyölíti azt az álhírlapírókból álló frontot, amely – miután a laprevízió során megfosztották őket lapjaiktól, – a bankok és részvénytársaságok közgyűlési termébe tette át „működése” színterét. Vállalatok, bankok közgyűlését megelőzően kihívó, botrányos felszólalásaikkal zavarták meg. A pénzintézetek feljelentésére a rendőrség leleplezte őket és máris súlyos ítéleteket hozott.

A Pesti Hírlap zsidó újságírói egy internálótáborban
Darvas-Deutsch Ferenc, Unger Gyula, Fényes-Flesch Kálmán, és Fényes-Flesch László „szerkesztő urakat” a rendőrbíró közveszélyes munkakerülés címén 10-10 napi elzárással büntette. Sólyom-Schwartz Andor ugyanezen a címen egy hónapi elzárást kapott. Karikás Jenőt pedig a toloncházban működő büntetőjárás-bírósági kirendeltség 21 napi elzárásra ítélte.
Az elítélteket, akik idáig a toloncházban voltak letartóztatva, Kistarcsára szállították. Az ítélet kimondja azt is, hogy szabadulásuk után az ítéltek rendőri felügyelet alá kerülnek. Hetenként kétszer jelentkezniük kell a főkapitányság bűnügyi osztályán, Budapest területét nem hagyhatják el, nyilvános helyeken tilos tartózkodniok, közlekedési eszközt, valamint telefont nem vehetnek igénybe és este 8 óra után lakásukon kell maradniok.
 
Hlatky nagyváradi főispán elrendelte a bőrkereskedelem teljes zsidótlanítását
1941. augusztus 3., eredetiben itt
Nagyváradon a bőrkereskedők 80 százalékos többsége volt eddig zsidó, és amidőn a nagyváradi bőrkereskedők kijelölése során a polgármester egy zsidó nagykereskedő cég kivételével a többit mellőzte, a zsidók megfellebbezték a polgármester határozatát, és új kijelölésüket kérték.
A Baross Szövetség illetékes szakosztálya most azzal a beadvánnyal fordult dr. Hlatky Endre főispánhoz, hogy Nagyváradon is vegyék ki teljesen a zsidók kezéből a cipő- és a bőrkereskedelmet. Hlatky főispán utasította a polgármesteri hivatalt, hogy ezt a kérdést a Baross Szövetség beadványának szellemében oldja meg.
A főispán álláspontja szerint a Baross Szövetségben tömörült bőr- és cipő-kiskereskedők kérése annál inkább indokolt, mert sem talpárut, sem felsőbőrt nem kapnak elegendő mennyiségben, a cipőkereskedőkhöz pedig nem érkezik elegendő számú kiutalás.
(Kuruc.info)