Lovászy László szociológus szerint a következő évtizedekben meg kellene duplázni az aktív időskorú munkavállalók számát ahhoz, hogy a „demográfiai bomba” felrobbanása elkerülhető legyen.

A Figyelő társadalmi kérdésekkel foglalkozó sorozatának második részében a szerző azzal érvel: az OECD előrejelzése szerint a nyugdíjkorhatárt többször is csökkentették az elmúlt évtizedekben, így ha az idősek aktivitása nem növekszik, a nyugdíjasok nagy száma kibillentheti gazdasági egyensúlyából Európa országait. A negatív folyamatokat jelzi az is, hogy a szervezet adatai szerint az egy főre jutó GDP növekedés 2000 és 2030 között átlagosan 1,5 százaléknak ígérkezik, ami a megelőző harminc éves periódusnak mindössze 30 százaléka.

A szociológus úgy véli: Európa lemaradóban van Amerika mögött, nem képes ugyanis idősödő rétegeit megfelelő ellátásban részesíteni, és aktivitásukat növelni. Az aktív munkavállalók rétegére egyre nagyobb súly nehezedik, hiszen az idős korosztály egészségügyi költségei magasabbak, emellett Magyarországon rendkívül nagy az elmagányosodó háztartások száma is. Lovászy szerint ezt a demográfiai problémát három módszerrel lehet megoldani: az adók emelésével, a nyugdíjak csökkentésével, illetve a termelékenység növelésével. Bár az idősek növekvő száma és fokozott érdekérvényesítő képessége miatt első látásra az adóemelés tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, a szakértő úgy véli, valódi kiutat csak a foglalkoztatottság növelése jelenthet.

Magyarországon egyelőre nem készültek fel a vállalatok arra, hogy speciális programokkal segítsék az idősek munkavállalását, illetve biztonságos nyugdíjba menetelüket. Sőt, a hazai cégek körében elterjedt az a nézet, miszerint az idősebb dolgozók nem elég rugalmasak, és nehezen taníthatóak, így – Európa más országaihoz hasonlóan – Magyarországon is jelentős a munkaerőpiacon a korból eredő diszkrimináció. Holott a legújabb kutatások szerint az idősebb munkaerők képezhetőség nem romlik olyan mértékben, mint azt a vállalatvezetők gondolják, ráadásul az idősebbeket nem korlátozzák a munkavégzésben a kisgyerekek, ragaszkodnak állásukhoz, és nincsenek túlzott ambíciójuk. Lovászy szerint tehát a demográfiai krízis elkerülése érdekében a hazai munkaerőpiac idősbaráttá való átalakítására van szükség.

(Figyelő)