2018. október 18., csütörtök, Lukács napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:33 Akciócsoportot hozott létre a Mi Hazánk a banki károsultak védelmére14:09 Tovább az úton, csakis önerőből: egyesül Mészáros két óriáscége13:52 Kisberk: feketepénzek mentek zsebbe az N1TV-nél13:35 Év végéig még bírság nélkül be lehet jelenteni az engedély nélkül fúrt kutakat12:44 Volner: "Kemény lesz! Nagyon."12:15 Miután a trafikügyet ilyen ügyesen elintézte, Lázár most a világ első füstmentes országává varázsolná hazánkat11:52 Orbán a Fidesszel kompromisszumot kötni nem hajlandó, migránspárti Weber mellé állt11:05 A rendőrség közleményírója megint remekel: "szóváltásba keveredett a fiú", majd leütötte az utast10:52 Megérkezett Bulgáriába a tévériporter feltételezett gyilkosa10:24 A cigány-zsidó gárdát még nem, de az ellenzéket egy akolba terelni hivatott egyesületet már most bejegyzi Márki-Zay10:01 Több százezer forinttal kerülhet többe ugyanaz a lakásfelújítás az eddigi lakástakarék hiányában09:44 Nem tarthatnak népszavazást a "fehér Ausztrália" politika újraélesztéséről, mert az (is) rasszizmus09:21 Hogyan ússz meg egy súlyos lábtörést, ficamot? (x)08:36 Nőtt a krími iskolai ámokfutás halottainak száma07:43 Apáti István a Jobbikról: mivel különb ez a pártvezetés, mint a jelenlegi hatalom?
24 óra legolvasottabbjai

Friss hírek ::

87 éve alapította a Vitézi Rendet Horthy Miklós

87 évvel ezelőtt, 1920-ban alapította nagybányai Horthy Miklós, a Magyar Királyság frissen választott ötödik kormányzója a Vitézi Rendet, hogy "örökké égő oltárt" emeljen a lángoló, s ha kell önfeláldozó hazaszeretetnek.

Az adományozott vitézi cím mellé vitézi telek is járt, melyet a legidősebb fiú örökölhetett, s mely nem csak oszthatatlan volt, de nem volt megterhelhető sem. A vitézi telkek földjeit közadakozásból adták össze. Az első adományt Karcag városa tette, az alább következzenek a részletek:

Részlet Karcag város díszközgyűlése jegyzőkönyvéből:

"Mi a Szabad Nagy Kunok hajdani székvárosának, Karcag rendezett tanácsú városának képviselőtestülete, adjuk tudtára mindenkinek, akit a jelenben illet, vagy a jövőben illetni fog, hogy 1920. év március hó 15-én tartott díszközgyűlésünkben osztatlan lelkesedéssel hozott 40/1920. határozatunkkal Főméltóságú nagybányai Horthy Miklós Kormányzó úrnak a magyar nemzet régi óhajának teljesítése - a Magyar Nemzeti Hadsereg megteremtése, Magyarországnak bölcs és igazságos kormányzásával szerzett, soha el nem hervadó érdemeinek megörökítésével - másrészről pedig a nemzeti eszme és hősi vitézség kiváló képviselőjének mindenkori megjutalmazására Nagy-Kun-Karcag város határában felajánlott és Őfőméltósága által kedvesen fogadott egyszáz katasztrális hold földterületet, mai alant írt helyen és napon tartott díszgyűlésünkben, városunkat jelenlétével megtisztelő Főméltóságú nagybányai Horthy Miklós Kormányzó úrnak, ezen okiratokkal örökre és visszavonhatatlanul átadtuk és rendelkezésére bocsátottuk.

Miről kiadtuk ezen egyhangulag elfogadott adományozó oklevelünket.

Kelt Karcagon, 1920, április hó 13-án tartott díszközgyűlésünkön.

Dr. Szánthó József s. k. polgármester,
Hajnal István s. k. v. főjegyző,
dr. Rimaszombati István s. k. v. jegyző,
Simon Aladár s. k.,
Törő Sándor s. k.,
Horváth Ferenc s. k.,
Csontos Imre s. k.,
Hajdu József s. k. stb."


(Forrás: "A tízéves Vitézi Rend, 1921-1931" című könyv, 60-61. oldal)

Dobai Miklós

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready