87 évvel ezelőtt, 1920-ban alapította nagybányai Horthy Miklós, a Magyar Királyság frissen választott ötödik kormányzója a Vitézi Rendet, hogy "örökké égő oltárt" emeljen a lángoló, s ha kell önfeláldozó hazaszeretetnek.

Az adományozott vitézi cím mellé vitézi telek is járt, melyet a legidősebb fiú örökölhetett, s mely nem csak oszthatatlan volt, de nem volt megterhelhető sem. A vitézi telkek földjeit közadakozásból adták össze. Az első adományt Karcag városa tette, az alább következzenek a részletek:

Részlet Karcag város díszközgyűlése jegyzőkönyvéből:

"Mi a Szabad Nagy Kunok hajdani székvárosának, Karcag rendezett tanácsú városának képviselőtestülete, adjuk tudtára mindenkinek, akit a jelenben illet, vagy a jövőben illetni fog, hogy 1920. év március hó 15-én tartott díszközgyűlésünkben osztatlan lelkesedéssel hozott 40/1920. határozatunkkal Főméltóságú nagybányai Horthy Miklós Kormányzó úrnak a magyar nemzet régi óhajának teljesítése - a Magyar Nemzeti Hadsereg megteremtése, Magyarországnak bölcs és igazságos kormányzásával szerzett, soha el nem hervadó érdemeinek megörökítésével - másrészről pedig a nemzeti eszme és hősi vitézség kiváló képviselőjének mindenkori megjutalmazására Nagy-Kun-Karcag város határában felajánlott és Őfőméltósága által kedvesen fogadott egyszáz katasztrális hold földterületet, mai alant írt helyen és napon tartott díszgyűlésünkben, városunkat jelenlétével megtisztelő Főméltóságú nagybányai Horthy Miklós Kormányzó úrnak, ezen okiratokkal örökre és visszavonhatatlanul átadtuk és rendelkezésére bocsátottuk.

Miről kiadtuk ezen egyhangulag elfogadott adományozó oklevelünket.

Kelt Karcagon, 1920, április hó 13-án tartott díszközgyűlésünkön.

Dr. Szánthó József s. k. polgármester,
Hajnal István s. k. v. főjegyző,
dr. Rimaszombati István s. k. v. jegyző,
Simon Aladár s. k.,
Törő Sándor s. k.,
Horváth Ferenc s. k.,
Csontos Imre s. k.,
Hajdu József s. k. stb."


(Forrás: "A tízéves Vitézi Rend, 1921-1931" című könyv, 60-61. oldal)

Dobai Miklós